Preskoči na vsebino

Zaključek razstave 60! PANORAMA

Pridružite se nam na vodstvu, vročih kostanjih in plesnemu performansu ob zaključku razstave 60! PANORAMA.

Slavko Kores, Dekliška glava, tempera na kartonu, okrog 1953

LAMUGZI, Tina Dobaj in Andrej Hrvatin, foto: Matjaž Wenzel

Najoua, foto: Iztok Zupan

+ KOSTANJEV PIKNIK
+ VODSTVO PO RAZSTAVI
+ GLASBENO-PLESNI PERFORMANS
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva

Umetnostna galerija Maribor ob zaključku razstave 60! PANORAMA vabi na nedeljsko druženje, ki bo obarvano z vonjem po pečenih kostanjih in okusom po sladkem moštu ter domačem jabolčnem soku. V spremstvu kustosinje zbirke UGM Andreje Borin se bomo še zadnjič sprehodili skozi zbirko del UGM ob 60. obletnici njene ustanovitve, ki jo je postavila dr. Nadja Gnamuš. Druženje bomo zaključili z glasbeno-plesnim performansom La-MuG-ZI v izvedbi Tine Dobaj, Sare Stropnik, dua Najoua in Andreja Hrvatina, ki se bo odvil v prostorih galerije. 

15.00–16.00 / Kostanjev piknik 
16.00–17.00 / Vodstvo po razstavi 60! PANORAMA z Andrejo Borin, kustosinjo zbirke UGM
17.00–18.00 / La-MuG-ZI je laboratorij za multidisciplinarne gibalno-zvočne improvizacije, ki je v letu 2014 gostil različne izvajalce, predvsem v dvorani Vetrinjskega dvora. Ob zatvoritvi razstave 60! PANORAMA se je zbrala druščina, ki ji je skupno veselje do nebrzdane kreativnosti in improvizacije. Njihova značilnost je, da v ustvarjanju povezujejo sodobno umetnost z arhetipskimi duhovnimi pristopi.

PRVIH 60 OBISKOVALCEV PREJME MAJHNO DARILO!

Nekaj o avtorjih:

Zasedbo Najoua sestavljata Ana Kravanja in Samo Kutin, ki sta v številnih projektnih in stalnih zasedbah dejavna na domačih odrih etno, ljudske, poulične in improvizirane godbe. Njuna avtorska inštrumentalna glasba pogosto temelji na izvorno afriškem inštrumentu - kalimbi. Najoua je v letu 2012 izdala dobro sprejet prvenec Tojevsekarsespomnim, letos pa je izšel njun novi album Deveteronog. 

Sara Stropnik je akademska plesalka in koreografinja, joga in reiki mojstrica z mednarodnim certifikatom. Po končani plesni akademiji SEAD v Salzburgu in štipendiji za izjemno nadarjene na kulturnem področju Ministrstva za kulturo RS, je svoje plesno popotovanje nadaljevala z različnimi projekti, predstavami in delavnicami doma in v tujini. Trenutno je vodja delavnic Ples skozi srce in Joga skozi srce v Hiši Acman.

Tina Dobaj Eder se je kot plesalka šolala na plesni akademiji P.A.R.T.S v Bruslju. Tam je sodelovala v predstavah Williama Forsytha, Michele Noiret in Anne Terese de Keersmaeker. Po vrnitvi v Slovenijo je leta 2003 prejela nagrado žirije za najbolj obetavno mlado koreografinjo in plesalko, občinstvo pa ji je podelilo nagrado za najboljšo predstavo. Leta 2004 je prejela nagrado Münchenskega festivala za predstavo Geiko. Sodelovala je tudi v predstavah Matjaža Fariča in ustvarjala kot koreografinja in plesalka (Cesta, Geiko, Ring, Kore wa tada no sen des, Odprto od do, Kapitel).

Andrej Hrvatin je glasbenik in oblikovalec zvoka. Sodeluje v raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja glasbo za vizualne, plesne, filmske, gledališke in radijske produkcije. Pod imenom NIMETU pomemben del ustvarjalnosti namenja "sound artu" in elektro-akustičnim zvočnim performansom v povezavi z raziskovanjem umetnostne terapije. Soustvarja avtorsko glasbo za različne plesne projekte in v živo spremlja plesne predstave in delavnice različnih žanrov od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih.

Cikel La-MuG-ZI je finančno podprla Mestna občina Maribor.

VLJUDNO VABLJENI! VSTOP PROST!