Poletje, predlogi za stalno zbirko

Razstava je nastala iz prepričanja, da ta čas delujejo v mestu in v širšem zaledju severovzhodne Slovenije izjemne umetnice in umetniki, katerih dela je vredno prikazati na ustvarjalen način.

Aleksandra Vajd & Hynek Alt Candy, 2009, Ink Jet Print

Ana Pečar Partitura za štiri vode, 2008, video zvočna instalacija, 20'

Dušan Fišer Modul mreženja, 2009, akril platno

Iztok Maroh Iluzija, 2007, tekstil, stol, neonske luči, steklo, porcelan (foto: Damijan Švarc)

Katja Sudec What is important / Wedding, 2009, print na luknjičasto cerado (obojestransko) (foto:Matej Košir)

Marko Ornik & Yann Norry Optika:RGB:Obrati, 2008/09, video, 5, 25' (foto: Marko Ornik)

Mirjana Rukavina & Sebastian Sauer Neon-Futures Of Light & Glamour///Test, 2007/08, Lambda Print

Nataša Prosenc Blato, 2009, HD Video, 10'

Petra Varl Plavalka, 2008, risba na steklu (foto: Borut Peterlin)

Uroš Potočnik Veranda 1:1, 2008 - 2009, Grafit, pigment, akrilna emulzija na bombažnem platnu

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Razstava je nastala iz prepričanja, da ta čas delujejo v mestu in v širšem zaledju severovzhodne Slovenije izjemne umetnice in umetniki, katerih dela je vredno prikazati na ustvarjalen način: ne kot razstavo z ozko določenim teoretičnim konceptom ali regionalno vsebino, temveč kot predstavni rizom, ki zajema vse umetniške  medije in tehnike, torej risbe, slike, kipe, fotografije, video, instalacije in objekte. Nastajala je postopoma, iz sproščenih ustvarjalnih dialogov med kuratorjem in umetnicami in umetniki, v katerih je bil glas vsakega sodelujočega popolnoma enakovreden. Razstava postavlja umetniška dela v dinamična vizualna soočenja, od mirnega sožitja do ostrega kontrasta, predvsem pa se osredotoča na individualnost, na posamično, radikalno subjektivno učinkovanje umetnine. Ustvariti pregledno razstavo, osnovano na »horizontalni selekciji«, v kateri se zrcali gosta, morda tudi izzivalna prepletenost in posebnost ustvarjalnih stališč, poseliti galerijske prostore z  različnimi umetniškimi mediji in predmeti, preseči delitve na umetniške žanre in posamične discipline, soočiti individualno in univerzalno, lokalno in globalno, zasebno in javno – to je bila naša temeljna misel.

Kako je mariborska likovna scena ta čas razvejana in dejavna, pričajo imena razstavljalk/cev: Nika Autor, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Ksenija Čerče, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Darko Golija, Samuel Grajfoner, Aleksandra Gruden, Jasna Hribernik, Polona Maher, Iztok Maroh, Katja Majer, Marko Ornik, Ana Pečar, Polona Petek, Borut Popenko, Uroš Potočnik, Nataša Prosenc, Oto Rimele, Mirjana Rukavina, son: DA, Katja Sudec, Natalija Šeruga, Igor Štromajer, Aleksandra Vajd in Hynek Alt, Petra Varl, Roman Zel, Matjaž Wenzel. Predstavilo se bo 30 avtorjev, razstavljenih pa bo več kot 60 del.

Avtor projekta in kurator razstave:
Red. prof. dr. Tomaž Brejc je umetnostni zgodovinar in kritik, profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Objavil je več knjig o slovenskem impresionizmu, modernističnem slikarstvu in konceptualni umetnosti. Bil je kustos številnih razstav, med njimi tudi prvega U3, trienala slovenske sodobne umetnosti, leta 1994 v Moderni galeriji. Letos je prejel nagrado Izidorja Cankarja za  izjemne raziskovalne dosežke na področju umetnostne zgodovine.

Sokustosinja razstave: Andreja Borin, kuratorka zbirk UGM.