Women, (Be)Coming II
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
26. april – 1. junij 2019
otvoritev: 26. april 2019, 19.00
otvoritveno vodstvo: 26. april 2019, 18.00

kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga
razstavo bo odprla: Violeta Tomić, poslanka Levice

Po uspešni predstavitvi prvega dela razstave Women, (Be)coming odpiramo tudi drugo predstavitev umetniških del, nastalih v umetniških rezidencah, ki so na področjih grafike, stripa & ilustracije ter digitalnih medijev potekale v okviru projekta Womping@rts. Umetnice so se odzvale na prelomno delo Drugi spol Simone de Beauvoir, ki letos praznuje 70-letnico izida. Mednarodna razstava predstavlja skupno 32 avtoric iz več kot 10 držav in bo najprej na ogled v UGM Studiu, pozneje pa potuje še v razstavišča partnerjev projekta v Vilno (Litva), Santiago de Compostela (Španija), Grand Angoulême (Francija), na Reko (Hrvaška), v Avilés (Španija) in Limerick (Irska).

Umetnice v svojih delih prepletajo različne medijske, kulturne in generacijske izkušnje, ob katerih se sprašujejo o »naravi« ženske, njeni družbeni umestitvi, o lastni zgodovini in korakih v prihodnost.

V drugem delu razstave se predstavljajo umetnice
s področja digitalnih medijev:
Lorraine Neeson (Irska), Martta Tuomaala (Finska), Mery Pais (Španija), Petra Mrša (Hrvaška), Shelagh Honan (Irska), Teresa Búa (Španija);
s področja grafike:
Jo Kelley (Anglija), Louise Mendoche (Francija), Marta Fermín (Španija), Melinda Kostelac (Hrvaška), Mina Fina (Slovenija);
ter s področja stripa in ilustracije:
Akvilė Magicdust (Litva), Maura McHugh (Irska), Raquel Lagartos (Španija), Scotty Hervouet (Francija), Xulia Vicente (Španija).
Več o posameznih umetnicah tukaj.

Wom@rts je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.