Preskoči na vsebino

Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

 

Slika v oblakih je naslov slikarske razstave del Viktorja Rebernaka, uveljavljenega slovenskega umetnika, ki poleg svojega močnega in obsežnega slikarskega opusa redno predstavlja še svoja fotografksa dela, video in film.

Razstava predstavlja dela nastala med 1998-2003 in so vsa del dolgotrajnega in večplastnega projekta Mimikrija. Gre za slike velikih formatov in zelo pastoznega nanosa, ki iz barvno in formalno divjih abstraktnih polj postajajo umirjene kompozicije prepoznavnih oblik.

Naslov razstave, Slika v oblakih, je vzet iz znane Gombrichove razprave o psihologiji slikovnega upodabljanja, ki govori o odnosu med človeško sposobnostjo projiciranja in upodabljajočo umetnostjo. Vendar Viktor Rebernak svojo zgodbo začenja pri izvirnem problemu slikarstva, pri mimesis, pri posnemanju realnega sveta v umetnosti, tudi na slikarskem platnu. Avtor prepozna dve izhodišči, "posnemati nekaj, da to pokažeš - razgališ in posnemati nekaj, da to skriješ - prikriješ" in tematizira drugo. Skrivanje in prikrivanje razumeva v smislu mimikrije, to je posnemanja okolice kot varovalni mehanizem, kot stapljanje z okolico z namenom prepričati jo o svoji avtentičnosti, ob tem pa kodirati svojo izvirno, intimno podobo. "Rebernakove slike so sinteza vseh omenjenih fenomenov, so podobe nekih realnih okolij oziroma objektov, ki želijo s pomočjo mimikrije pripadati smiselnemu svetu in govorijo o »vseobsegajoči enosti bivanja", vendar so kot slika v oblakih samo iluzija in postanejo podobe šele ob gledalčevem projiciranju lastnih asociacij. " (Simona Vidmar, kustosinja razstave)