Uršula Berlot / Polimorfni odtis
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 27. januar 2017, ob 19.00

Uro pred otvoritvijo - ob 18.00 - se pridružite vodstvu po razstavi in pogovoru med Uršulo Berlot in Bredo Kolar Sluga, direktorico UGM.

Elektronska mikroskopija, kristalografija in z njo povezani geometrični koncepti kristalnih mrež razgrinjajo razmerja med realnim in recipročnim (inverznim) prostorom kot kompleksne preslikave, ki razblinjajo iluzijo enotnosti vidnega. Uklonski posnetki, ki prikazujejo pojave sipanja svetlobe na kristalnih ravninah, razpirajo mejno dimenzijo vidnega, kjer se realnost v odnosu do imaginarnega razkriva kot reža (presek) prostorske večplastnosti.

Razstava Polimorfni odtis združuje dela, nastala na podlagi mikroskopskih posnetkov nanostruktur in transformacij snovi, ki jih sprožajo nevidna polja fizikalnih sil (elektromagnetizem, kristalizacija). Gibljiva miniaturna diorama, svetlobno dovzetni objekti in video ustvarjajo simulacijo narave, ki z razkrivanjem lastne tehnološke skonstruiranosti govori o optično nezavednih in polimorfnih vidikih realnega.

Uršula Berlot je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Leta 2010 je doktorirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, kjer je trenutno zaposlena kot izredna profesorica. Deluje kot vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica, posveča se povezovanjem umetnosti in znanosti. Umetniško prakso usmerja v ukvarjanje z zaznavo in zavestjo, v svetlobnih in kinetičnih instalacijah raziskuje oblike mentalnih krajin, simulirane narave ter razmerja med telesom in tehnologijo. Za svoje umetniško delo je prejela priznanje za pomembne umetniške dosežke Univerze v Ljubljani (2008); štipendijo Schering Stiftung in enoletno rezidenčno bivanje v Kunstlerhaus Bethanien, Berlin (2007); nagrado fundacije Pollock-Krasner, New York (2005); nagrado Henkel Art Award, KulturKontakt Austria, Dunaj (2004).

Projekt nastaja v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.

Posebna zahvala: Sašo Šturm (Oddelek za nanostrukturne materiale, IJS)

Oblikovanje zvoka: Scanner - Robin Rimbaud
3D video modeliranje: Sunčana Kuljiš Gaillot

Projekt so omogočili: