Preskoči na vsebino

Srečno, arheologi!
otvoritveno vodstvo z umetniki: petek, 9. september 2016, ob 18.00, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
otvoritev skupinske razstave: petek, 9. september 2016, ob 19.00, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
otvoritvena performansa: petek, 9. september 2016, ob 19.30 in 20.30, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
perfomansi in koncertna noč: sobota, 10. september 2016, od 18.00, Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16

»Bodočim arheologom.

Kaj ostane od umetnikove izkušnje med ustvarjanjem umetniškega dela? Ko se delo osvobodi namena, kaj torej ostane? Obstoj dela, ki ga zaznamujejo določeno okolje, geografija, doba, tehničnost. Toda, ali je delu namenjeno, da ga odkrije in upošteva preostanek človeštva, bodoči arheologi?

Po desetih letih sodelovanja z umetniki, prijatelji, aktivisti in drugimi smo se v umetniškem kolektivu OTTO-Prod spraševali, kako naj svojo zgodovino zapišemo, saj smo dojeli nesmiselnost vsakršnega poskusa teoretiziranja − onkraj mitologij. Zato smo prosili različne ljudi, da preučijo našo umetnost ‘skozi prizmo tehnike, ki temelji na repertoarju materialnih ostalin in ga je občasno potrebno razkriti’.

Praznični dogodek ponuja pregled nad ekosistemom, katerega občutljivo kartiranje bo prikazalo artefakte − paradoksalno − dela, katerih material in izdelava zmanjšujeta pomen njihovega časa in sodobnosti, vendar jih hkrati tudi osvobajata.

Če gre za poziv bodočim potencialnim arheologom in ne le strokovnjakom na področju umetnosti, je razlog zanj, da želimo poudariti načine, na katere tovrstne artefakte lahko interpretiramo v njihovem kompleksnem odnosu do družbe, njenega načina delovanja in kolektivne predstave, ki jo družba ustvarja. S tem ko tvegamo destabilizacijo skladnosti neke dobe, moramo preizprašati njena pravila in priporočila, prostore in prevladujočo estetiko, ki si sčasoma prilaščajo zapuščino in javno dobro: pretoke, valute, električno energijo, premike nebesnih teles, javne prostore, intimna okolja, tehnologije, načine izražanja. Vse to so temelji, katerih dostopnost umetniki zagovarjamo skozi mehanizme, ki jih razkrivamo.

Dragi bodoči arheologi, bdite nad temi objekti kot nad prostorom, katerega topologijo in zgodovino morate ponovno ustvariti! Njihova geografija je spremenljiva; njihova migracija je potovanje skozi življenje; njihove vizije so včasih anahronistične. S poudarjanjem izkušnje umetniškega dela kot nečesa, kar smo živeli, njegovega čistega jedra in ne njegove obvezne opredelitve, vas vabimo k praznovanju desetletnice skupnega umetniškega življenja.

OTTO-Prod«

Septembra 2006 se je na povabilo Kulturnega centra Pekarna v Mariboru zbrala skupina mladih umetnikov. Kot odziv na neomejena pooblastila, podeljena od ekipe, ki je tedaj delovala v prostorih nekdanje pekarne jugoslovanske vojske, so Paul Destieu, Monsieur Moo, Luce Moreau in Olivier Tura v mesecu dni od njihovega prvega obiska ustanovili umetniški kolektiv OTTO-Prod. Vsi trije so se odločili ostati v Mariboru in ob rednem razstavnem, uprizoritvenem in koncertnem programu se je skupina razvila v evropski kolektiv, posvečen umetniški produkciji v okviru vsakoletnega umetniškega programa z naslovom ‘Working Holidays’.

Odtlej Maribor vsako poletje na štiristo kvadratnih metrih razstavnega prostora galerije Hladilnica v Pekarni gosti najnovejše stvaritve mednarodnih umetnikov. Večina umetniških del se navezuje na prostorsko specifične odzive in izvirne realizacije, ki se izmenjaje predstavljajo v različnih razstavnih kontekstih po Sloveniji, Franciji in Evropi.

Vsi projekti so rezultat pomembnih lokalnih sinergij, torej interakcije med gostujočimi umetniki in posamezniki v Sloveniji: krajevnimi umetniki, znanstveniki, člani kluba dravskih potapljačev, čebelarji, člani krajevnega gasilskega društva, seizmologi ob naključnem srečanju in mnogimi drugimi.

V letu 2016 OTTO-Prod praznuje 10. obletnico umetniškega sodelovanja med Mariborom in Marseillem. Umetniški kolektiv načrtuje ambiciozno skupinsko razstavo v prostorih Umetnostne galerije Maribor, ki obsega izbor tridesetih izjemnih umetniških del, ustvarjenih v preteklem desetletju v Sloveniji in tudi drugod, ob tem pa v Kulturnem centru Pekarna organizira tudi noč performansov in koncertov v živo. Skupinska razstava je povabilo k odkrivanju izbora sodobnih umetniških del, od katerih je večina ponovno aktivirana v njihovem rojstnem kraju, ter k predstavitvi umetnikov in njihovih novih stvaritev. Retrospektivna razstava ne ponuja le potovanja v izbor preteklih del, temveč tudi v raziskovanje njihovega izvora v Mariboru kot njihovem težišču.

Sodelujoči: Fouad Bouchoucha, Gilles Desplanques, Paul Destieu, Quentin Destieu & Sylvain Huguet, Harm van den Dorpel, Yves Duranthon, Jérôme Fino & Arnaud Rivière, Antonin Fourneau, Anne-Valérie Gasc, Lucien Gaudion, Janez Janša, Jankenpopp, Labomedia, Yann Leguay & Pacôme Béru, Monsieur Moo & Louise Drubigny, Luce Moreau, Pierre-Étienne Morelle, Olivier Morvan, son:DA, Guillaume Stagnaro, Veli & Amos, Artie Vierkant, Zombectro

Razstava Srečno, arheologi! je nastala v koprodukciji OTTO-Proda (www.ottoprod.com), Umetnostne galerije Maribor (www.ugm.si) in GuestRoomMaribor (www.guestroommaribor.si) / Pekarna Magdalenske mreže (www.infopeka.org).

Razstavo Srečno, arheologi! so omogočili Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor, Francoski inštitut Ljubljana, Francoski inštitut Pariz v dogovoru z upravno enoto Provence Alpes Côtes d'Azur (PACA), Région Provence Alpes Côte d'Azur Relations Internationales in Mestne občine Marseille.

Toplo se zahvaljujemo partnerjem in pokroviteljem razstave Srečno, arheologi!: AGD Gustaf, Soundbiro, Print of Marseille, Radgonske Gorice, Hostel Pekarna / MKC, Bukvarna, Pacific Princess in Emmaüs St Marcel.

PRESS KIT