Silvan Omerzu / Risbe, lutke, avtomati
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 
otvoritev: petek, 25. avgust 2017, ob 19.00
UGM v sodelovanju z LGM in Gledališčem Konj
Izdelava lutk in avtomatov: Silvan Omerzu in Žiga Lebar

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Gledališčem Konj predstavlja dela enega najpomembnejših slovenskih lutkarjev - Silvana Omerzuja. Na ogled bodo njegove lutke, risbe in avtomati, ki so nastali za različne predstave ali razstavišča v zadnjih 10. letih.

Razstavljene bodo lutke predstav: 
Hiša Marije Pomočnice (2008)
Prepovedane ljubezni (2009)
Krabat (2014)
ter risbe.

V lutke Silvana Omerzuja je ujet njegov lucidni kreativni genij, postavljene v prostor, že same po sebi s svojo vrhunsko likovno vsebino in prezenco, zapolnjujejo prostor razstavišča. Ustvarjene so predvsem v mediju lesa in namenjene odraslemu občinstvu. Postavljene v instalacijo oz. scensko postavitev nas najprej nagovorijo s svojo materialno negibnostjo (razen pri Avtomatih), navidezno statiko, ki pa je le materialna, telesna. Notranja napetost, asociacija na življenje v njih, je prisotna že skozi sam material (les) v katerega strukturi, letnicah je tudi vidno ujet duh časa in narave, rast. Predvsem pa je prisotno tiho notranje zrenje, ki ga je avtorjevo dleto, ponekod z dinamično potezo, drugod pa spet s potezo, ki zgladi material do izjemne mehkobe in nežnosti, »vdahnilo« lutki, obrazu, telesu. In prav ta notranja napetost je lahko vzvod, ki opazovalca popelje v lasten notranji svet, da opazovano »vstopi« v opazovalčevo doživljanje in se zgodi alkimija unikatnih občutenj, ki jih zmore vzpodbuditi umetnost pisana z veliko začetnico.

Silvan Omerzu (1955) je gledališki režiser, likovni umetnik ter eden najbolj prepoznavnih slovenskih lutkarjev. Po študiju na pedagoški akademiji v Ljubljani je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana, leta 1983 pa ga je poklicna pot vodila v Prago, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Po vrnitvi v Ljubljano je svojo prepoznavno avtorsko poetiko, namenjeno predvsem odraslemu občinstvu, najizraziteje uresničeval v Gledališču Konj, ki ga je ustanovil skupaj z režiserjem Janom Zakojškom. Omerzu je za svoje delo prejel štirinajst mednarodnih nagrad, dvanajst slovenskih nagrad ter nagrado Prešernovega sklada (2006). Poleg lutkarstva se Omerzu ukvarja tudi s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, keramiko in oblikovanjem plakatov ter eksperimentira z različnimi materiali kot so les, predivo in kovina. Letos pa sta kar dve njegovi predstavi uvrščeni v tekmovalni program Bienala Lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Sanje o zvezdi (Lutkovno gledališče Maribor) in Karelčkove zgodbice (Lutkovno gledališče Ljubljana).

Vljudno vabljeni tudi na razstavišče v kleti Minoritske cerkve Lutkovnega gledališča Maribor, kjer bo v četrtek, 7. septembra 2017 ob slavnostni premieri lutkovne predstave Besede iz hiše Karlstein izpod taktirke Silvana Omerzuja, odprta tudi razstava z deli iz njegovega preostalega bogatega lutkovnega opusa. Na ogled bodo njegove lutke in avtomati iz razstav Solze in Omizja.

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

UGM
Pogovor z umetnikom / Silvan Omerzu
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
petek, 25. avgust 2017, 18.30 (pred otvoritvijo razstave)
povezuje: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

Otroška ustvarjalnica / Silvan Omerzu - risbe, lutke, avtomati
zbirališče: UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
lokaciji: UGM Studio in razstavišče v kleti Minoritske cerkve
sobota, 9. september 2017, 16.00 – 17.30
vodijo: Brigita Strnad, pedagoginja UGM + lutkarji
UGM + LGM + Gledališče Konj

Predavanje / Omerzujeva lutka
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 19. september, ob 18.00
predava: Blaž Lukan, dramaturg, gledališki publicist in kritik

LGM
Silvan Omerzu, razstava + premiera lutkovne predstave Besede iz hiše Karlstein
Razstavišče v kleti Minoritske cerkve, Vojašniški trg 2A + oder LGM
otvoritev in premiera: četrtek, 7. september 2017, 20:00

Odpiralni čas razstavišča: uro pred predstavami in po predstavah ter v času delovanja blagajne LGM:
ponedeljek – petek: 10.00 – 13.00, četrtek: 15.00 – 18.00, sobota: 9.00 – 12.00

Ponovitve lutkovne predstave Besede iz hiše Karlstein:
Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A
petek, 8.9. ob 18.00 in 20.00 uri ter sobota, 9.9.2017 ob 18.00 in 20.00 uri.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (9. festival BLU): 13.9. - 16.9.2017

VLJUDNO VABLJENI!