Rok Vilčnik / Vesoljne pravljice
razstava ilustracij in predstavitev ponatisa Vesoljnih pravljic + koncert skupine Simpatico
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
20. junij − 1. november 2020
otvoritev + koncert: sobota, 20. junij 2020, 20.00 + 21.00

kustosinja: Breda Kolar Sluga

V UGM Šopu tokrat predstavljamo ilustracije Roka Vilčnika, ki ga širša javnost pozna kot enega najvidnejših slovenskih dramatikov, odličnega scenarista in pisca pesmi ter novel, nekoliko manj pa kot likovnika, čeprav je ustvarjalno pot začel prav na tem področju. Na ogled bodo ilustracije, ki jih je avtor ustvaril leta 2002 in objavil v svojevrstni knjigi kratkih zgodb Vesoljne pravljice; te so izšle leta 2003 pri založbi Locutio in bile kmalu zatem razprodane. Na novo bodo natisnjene prav za to priložnost pri novi mariborski založbi Permafrost.

Rok Vilčnik je tudi odličen tekstopisec in stoji za nekaj najuspešnejšimi glasbenimi projekti v zgodovini domače glasbe: Patetico, Pliš in Papir. Piše pa besedila tudi za druge izvajalce, kot so Severa Gjurin, Maja Keuc, Neisha in Bilbi. Trenutno zelo uspešno sodeluje v novem glasbenem podvigu, ki se imenuje Simpatico in se nam bo predstavil po otvoritvi razstave v preddverju UGM.

»Čudimo se avtorjevim junakom, njegovi izbiri tematike, hkrati pa se z njim strinjamo, mu pritrjujemo in kar nekako hitimo od strani do strani, da v tem nenavadnem pravljičnem svetu ne bi česa zamudili, predvsem pa prisluhnili poanti, ki nas čarno prevzame in sporoči bistveno. Četudi so povedane na nov način, je v vesoljnih pravljicah toliko prastare modrosti, da jim je vredno prisluhniti. Njihova naivnost in njihova modrost jih torej delata dostopne mladim in malo manj mladim. Očitno smo tudi mi še zmeraj del tega vesolja, ki je hkrati tudi naš edini dom in pravljice nas znova postavljajo v njegovo središče, nas tako rekoč prizemljijo.«
prof. dr. Janez Vrečko

Pravljice lahko kupite v trgovini UGM, s  posebnim popustom na dan otvoritve.
Več o koncertu Simpatico tukaj.