Preskoči na vsebino

RE:akt! Reconstruction, Re−enactment, Re−reporting  
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
otvoritev: četrtek, 21. oktober 2010, ob 19.00
umetniki: Lucas Bambozzi, Vaginal Davis, skupina IOCOSE, Irwin, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Eva in Franco Mattes (aka 0100101110101101.ORG), skupina OHO, SilentCell Network (Mare Bulc, Janez Janša, Bojana Kunst, Igor Štromajer).  

RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting
poskuša raziskovati kompleksnost koncepta ponovnega uprizarjanja in se ga hkrati osvoboditi. Ponovnega uprizarjanja ne obravnava le kot 'igranje vlog v živo' oziroma kot 'živo zgodovino', temveč kot strategijo kulturne kritike, analize in umetniškega izražanja. RE:akt! – ki ne pomeni le 'ponovne akcije', temveč tudi 'odziv/reakcijo', 'opazovanje akcije' – se sooča z aktualnimi ideološkimi in intelektualnimi kanoni, oblastnimi strukturami, politikami in distribucijskimi kanali prek ponovnega uprizarjanja izbranih zgodovinskih in kulturno pomembnih dogodkov. S procesi analize, dekonstrukcije, ponovnega uprizarjanja in ponovnega poročanja intermedijski raziskovalni in predstavitveni projekt RE:akt! raziskuje vlogo medijev pri manipuliranju percepcij in ustvarjanju postmodernih zgodovinskih mitov in sodobne mitologije. www.reakt.org 

Janez Janša
je izkušen intermedijski in konceptualni umetnik, priznan tako doma kot v tujini, ki ima za sabo odmevne umetniške projekte, ki so bili med drugim predstavljeni na Manifesti 4 v Frankfurtu, Ars Electronici v Linzu, ZKM v Kalsruhe, ISEA na Japonskem, ARCO v Madridu ter v Muzejih sodobne umetnosti Kiasma v Helsinkih, MNAC v Bukarešti in MMSU na Reki. Njegovo delo nosi izrazito socialno konotacijo, zanj značilen pa je interdisciplinarni pristop. Dobitnik nagrade ARCO/Beep 2007 za digitalno umetnost.Premierna predstavitev novega projekta In the Long Run skupine IOCOSE. 

In the Long Run (2010)
umetniške skupine IOCOSE je rekonstrukcija prihodnjega dogodka, možnega in izjemno medijsko odmevnega. Smrt pop zvezde Madonne je opisana v posebni oddaji televizijske hiše BBC News. Novinar in gost v studiu komentirata podrobnosti usodne avtomobilske nesreče, izjave znanih oseb in reakcije oboževalcev iz vsega sveta. 

Nič od tega ni resnično, vendar tudi ni neverjetno. Vsaka televizijska hiša pripravlja osmrtnice vnaprej, da jih takoj predvaja v primeru nenadne smrti znane osebe. Smrt svetovno znane osebe ni le predvidljiva, pač pa je dejansko predvidena v video datotekah, ki jih televizijske hiše posodabljajo in hranijo v arhivu.
In the Long Run ni ponaredek, ne želi biti verodostojen in ne pričakuje, da bo gledalec verjel dogodku ali mislil, da video prihaja iz arhiva znane novičarske televizijske hiše. Nedvomno pa pravi, da bo dogodek, ko se bo zgodil, posredovan na tak način. Ob rekonstrukciji prihodnosti v preteklem času postane In the Long Run sled in izvor številnih možnosti nadaljnjega razvoja pripovedi in interpretacije. Možnih, skorajšnjih, neizbežnih ali neverjetnih, vsekakor pa vedno potencialno prisotnih, kot je to pripoved dogodka, ki se ni zgodil.

Skupina IOCOSE
pripravlja liminalne akcije, s katerimi skuša subvertirati ideologije, prakse in procese identifikacije in konstrukcije pomena. Za IOCOSE so ulice, splet in ustna reklama bojno polje. Mimeza, potegavščina in razkritje so taktike, s katerimi občinstvo preseneti in ujame v semantično past. 

Kustos:
Domenico Quaranta
Idejna zasnova Platforme: Janez Janša
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Partner projekta: Umetnostna galerija Maribor
Platformo RE:akt! so podprli: ECF - Evropska kulturna fundacija, Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Oddelek za kulturo.