Preskoči na vsebino

Polona Poklukar / Abovebeyond - Poliforme klobuka
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, zgornji prostori
otvoritev: petek, 16. december 2016, ob 19.00


Polona Poklukar se v svojem kreativnem delu ukvarja z redefinicijo vsakdanjih predmetov/atributov, ki tvorijo človekovo 'naravno' okolje in odsevajo družbeni prostor. Klobuk je eden takih predmetov − je resonančen, uglašen s kulturnimi kodami določenega obdobja, je predmet reminiscenc preteklosti in katalizator (ne)uniformiranosti sedanjosti. Razstava Abovebeyond predstavlja 17 objektov − klobukov, ki so odraz vznemirljivega odkrivanja skoraj pozabljenih obrtniških znanj in veščin ter lastnih oblikovalskih raziskovanj avtorice. Velispo, Rubando baroko, Orejeras, Funebro … in drugi v esperanto oviti polimorfni objekti se nahajajo preko in onkraj meja definicij tega kultnega modnega dodatka. »Klobuk ni več kulturna koda; njegov smisel leži v njemu lastnem neverbalnem izrekanju čustev, ki se sprožajo in nas nagovorijo.« (Polona Poklukar)


Polona Poklukar o klobuku razmišlja na način male plastične forme, kjer nastajajo možna harmonična razmerja med praznim in polnim, nosilnim in nošenim, stabilnostjo in težnostjo … Forma, volumen in ideja klobuka se porajajo na njegovih robovih, v stiku njegove polnosti in praznine. Poliforme klobuka / Hat Polyforms so metodološko nadaljevanje prve serije klobukov One Cut Bonnet / Enorezni klobuk iz leta 2014. Takrat je avtorica razmišljala o stiku z objektom, o zarezu v readymade formo kot obliki minimalnega modeliranja, s pomočjo katere se zgodi metamorfoza klobuka. Tokrat izhodišče predstavlja telo objekta. Poleg čim bolj smiselnega reza in iz njega izhajajočih prelomov in linij, ki tvorijo reliefnost oz. detajle celote, se sedaj spoprijema tudi s krono − z bazo klobuka. Konstrukcije in oblike klobukov nastajajo z modeliranjem celotnega volumna in reliefa klobuka s pomočjo prepleta različnih tradicionalnih in lastnih tehnik oblikovanja, ki jih klobučevina prenese.  

Polona Poklukar (1975, Ljubljana) je diplomirala iz likovne umetnosti na mariborski Pedagoški fakulteti (2004) in zaključila študij ilustracije in grafike na Akademiji za umetnost, arhitekturo in dizajn v Pragi (2001). Ustvarja na področju produktnega dizajna in scenskega oblikovanja ter ilustracije in prostorske instalacije. Predstavila se je na številnih razstavah in festivalih doma in v tujini. Je ena izmed soustanoviteljic mariborskega neodvisnega razstavno-prodajnega prostora Salona uporabnih umetnosti. Pod blagovno znamko Polona Poklukar oblikuje nakit, klobuke, svetila … Leta 2014 je v okviru Meseca oblikovanja v Ljubljani prejela nagrado s področja modno-produktnega oblikovanja. Živi in dela v Mariboru.

Fotografije za objavo (avtor fotografij je Damjan Švarc): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Polona Poklukar, portret

Projekt so omogočili: