Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

Slovensko kiparko Polono Maher in italijanskega slikarja Albana Morandija povezuje dosedanje ustvarjanje: oba sta se izobraževala v Italiji, uveljavljata likovnost na različnih področjih, intezivno se posvečata pedagoškemu delu, pri svojih projektih veliko pozornost posvečata obstoječemu prostoru in iskanju povezave med njim in likovnimi deli, za oba so značilni objekti, ki se od klasične skulpture odmikajo v materialu, dimenzijah in postavitvi. Kako sorodne umetnine lahko zaživijo skupaj bosta preverjala v postavitvi, vsak s cca 50 objekti, slikami, risbami, najprej v mariborski galeriji, nato februarja 2005 v Brescii (Comune di Salo Fondaco di Palazzo Fantoni Brescia, 5.-27. februar 2005). To je drugi projekt UGM, v katerem dva umetnika sodelujeta v ustvarjalnem dialogu, leta 2002 sta v UGM postavljala Oto Rimele (SLO) in Ferdinand Penker (A) instalacijo, katere del je še danes mogoče videti pred galerijo. 8. septembra si je mogoče ogledati, kako neposredno na steno razstavišča nastaja novo eksperimetnalno delo Polone Maher in Albana Morandija. Ustvarjala bosta z različnimi zanimivimi materijali lepilnim trakom, tkanino, kartonom... 8. september od 10. do 12. in od 15. do 17. ure - postavitev v nastajanju 11. september od 10. do 12. ure - delavnica za Mlade prijatelje UGM 6., 7., 8. oktober od 18. do 21. ure - delavnica za odrasle, vodi kiparka Polona Maher

katalog POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio

Po lanskoletni uspešni izvedbi projekta POLONA MAHER / ALBANO MORANDI, Razstavni salon Rotovž, 10. september-9. oktober 2004, ki ga je pripravila UGM z namenom povezovanja slovenskih umetnikov s tujimi, sta kiparka Polona Maher (Slovenija) in slikar Albano Morandi (Italija) pred časom izvedla drugi del projekta v Italiji z naslovom niti - niti / carteggio v razstaviščih Fondaco di Palazzo Coen, Salo (Brescia) in Roe Volciano, Area Imprinting all'ex-cotonificio de Angeli Frua (5. - 27. februar 2005).

Ob zaključku razstavnega projekta je izšel katalog: POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio s teksti obeh kustosov Brede Kolar Sluga in Alberta Zanchetta. Katalog je opremljen z barvnimi fotografijami razstavnega projekta. Pri izdaji kataloga so sodelovali: Umetnostna galerija Maribor, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Provencia di Brescia in Comuna di Salo.

Zame je bilo prvo srečanje umetnikov, ki sem ga lahko opazovala s strani, še najbolj podobno mističnemu bazarju. Lastnika sta s ponosnimi kretnjami iz svojih kovčkov in škatel na dan prinašala skrivnosti. Presenečenje ob pogledu na "blago" drugega pa je bilo sorodno izrazu, ki ga lahko razberemo na obrazu nekoga, ki je prej dobro izbran dar. Darilo, s katerim lahko razveselimo samo nekoga, ki ga dobro poznamo. Zanju je bila to neverjetna podobnost njunih del - isti oranžni barvni odtenek papirja in tkanine, enako lahek papir, sorodne oblike likovnih del! Kako je to mogoče? ... Ali je dogodek narekovala želja po sprejetju, spoštovanje drugega, vera v dialog? Bi se to zgodilo ob vsakem njunem sodelovanju ali je to naključje? (kustosinja Breda Kolar Sluga, iz kataloga POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio)

fotografije postavitve razstave niti niti / carteggio, Polona Maher in Albano Morandi, Fondaco di Palazzo Coen, Salo (Brescia) ter Roe Volciano, Area Imprinting all'ex-cotonificio de Angeli Frua