Oto Rimele, Svetloba sence
Círculo de Bellas Artes de Madrid (CBA)
5. februar – 30. marec 2014
otvoritev: sreda, 5. februar 2014 ob 20.00

Umetnostna galerija Maribor in Círculo de Bellas Artes de Madrid (CBA) predstavljata razstavo Oto Rimele, Svetloba sence. Na razstavi so na ogled Ota Rimeleta ključna dela nastala v preteklih petnajstih letih, ki jih je avtor povezal v novo prostorsko celoto. Oto Rimele je eno osrednjih imen slovenske sodobne likovne umetnosti. V zadnjih desetletjih je razvil povsem samosvoj, minimalističen, a pomensko kompleksen izrazni princip. V ospredju njegovega proučevanja so zakonitosti barvnih odsevov, odlikujejo pa ga atraktivne prostorske postavitve, za katere je prejel tudi številne najprestižnejše nagrade v slovenskem prostoru.

Posamezno delo Ota Rimeleta je vselej sestavljeno iz dveh delov: prvi je materialen - konstrukcijski nosilec podobe, drugi je nematerialen in nastaja kot njegova senca, odsev in barvna refleksija. Umetnikovo raziskovanje, ki ga sproti tudi sam zelo natančno teoretično utemeljuje, izhaja iz razmerja med tema zelo različnima poloma, pri čemer avtor variira tako z obliko, materialom in postavitvijo nosilca kot z možnostmi, ki jih odsevi lahko ponudijo. Tokratna prostorska postavitev, ki jo je Oto Rimele zamislil posebej za razstavni prostor CBA v Madridu »govori« o pomenu svetlobe in sence. Ravni razumevanja je mnogo: od premišljevanja o bistvu slikarskega medija in njegovem potencialnem razvoju v sodobnosti do osnovnih ontoloških vprašanj o nastanku sveta, razdeljenega med svetlobo in senco. Ob simbolno tako zelo močnem izhodišču je ključno izpostaviti, da Oto Rimele s svojimi deli gledalca neposredno povabi predvsem k doživljanju. Kot je značilno za vse njegove postavitve, je tudi razstava Svetloba sence zasnovana povsem minimalistično. V okolju, kjer na prvi pogled pravzaprav ni ničesar, zgolj praznine, beline, presevnosti in rdečkasti odsevi, gledalec postopoma prične razkrivati skrito. Na primer, da je povsem obratno, kot bi pričakovali, saj je senca močnejša od svojega materialnega nosilca. Ampak to je le začetek: ali ni senca pravzaprav svetloba, kaj je njen izvor, zakaj v sebi nosi tako močne sledi rdeče…?

Nov čarobni svet, ki bo gledalca navdušil s premišljenostjo postavitve, je eno tistih redkih sodobnih del, ki zahtevajo umiritev. Skozi proces presenečenja bo gledalec, ki se bo prepustil radovednosti, nato pa kontemplaciji, lahko nagrajen z bogato poetično izkušnjo in novim individualnim spoznanjem.

Oto Rimele (1962) je slovenski slikar, ki živi in deluje v Mariboru. Je redni profesor za slikarstvo in risbo na Univerzi v Mariboru. Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem in s scenografijo. Je prejemnik številnih nagrad, med katerimi izstopajo nagrade za izvirne prostorske postavitve, med temi naj izpostavimo projekt v nekdanji srednjeveški samostanski cerkvi Kostanjevica na Krki (Galerija Božidar Jakac, 2003) in najvišjo strokovno nagrado na področju kulture nagrado Prešernovega sklada, 2004. Pripravil je več kot 45 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 100 skupinskih predstavitvah. Bil je tudi član ter soustanovitelj rockerske skupine Lačni Franz in član Laibacha.

Leta 2012 je Galerija Žula izdala obsežno monografijo o delu Ota Rimeleta: Jure Mikuž: Duhovnost materialne odsotnosti.

VLJUDNO VABLJENI!

Za finančno podporo se zahvaljujemo: