Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

Dela, nastala v letošnjem letu, povezuje naslov Dobri stari horizont, ki gledalcu ponuja dvoje pomenskih stališč. Prvo je povezano z oblikovno igro vodoravno in navpično vodenih linij- fiktivnih horizontov, ki delijo slikovno polje v pasove, približane vtisu geometrične abstrakcije. Drugo, ki navaja k dojemanju naslova na metaforični ravni, pa razkriva avtorjevo pritrjevanje že zdavnaj preizkušenim in osvojenim likovnim obzorjem ter dometom modernizma. Ozki in razmeroma dolgi ali visoki formati slik so z odebelitvijo podokvirjev in posledičnim tridimenzionalnim seganjem v prostor zaživeli tudi v vlogi objektov. Ozračje minimalističnega askeze ob nenavadnih dimenzijah del krepi njihova natančno preračunana ambientalna instalacija, ki terja od gledalca določeno stopnjo radovednosti in potrpežljivosti, saj kmalu ugotovi, da z enim pogledom ni mogoče zajeti celote. Z menjavo zornega kota opazovanja se mu odpira možnost doživljanja bogatih barvnih senzacij na petih slikarsko obdelanih vidnih poljih, ki jih odkriva postopoma, skozi proces nenehnega spreminjanja likovno prostorskih odnosov.

Oto Rimele je slikar, likovni teoretik, scenograf in docent za slikarsko ter risarsko oblikovanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Razstava, ki bo v Rotovžu na ogled do 2. oktobra, se bo zatem selila v galerijo A + A v Benetke, kjer je sedaj predstavitev slovenske selekcije Beneškega bienala.