Natalija Šeruga Golob - Salve Regina
Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2 A, podparter Minoritske cerkve
Otvoritev: petek, 20. april 2018, 19.00


Umetnostna galerija Maribor z razstavo Natalije Šeruga Golob - Salve Regina, aprila in maja 2018, gostuje v Lutkovnem gledališču Maribor. Slikarka se bo tokrat predstavila s svojimi najnovejšimi deli med katerimi bo 22 slik večjega formata ter 40 majhnih slik.

»Sem slikarka. Zadnja leta razvijam slikarski model, ki se sklada s temeljno strukturo sveta, v kateri je transformacija stalnica in je konec pogoj ponovnega začetka. Slikarski model, ki ga razvijam temelji na pradavnem in večnem v vizualnem ustvarjanju. Slikanje mi pomeni ritual, most med realnim in transcendentnim. Ritual kot standardizirano, ponovljivo vedenje, ki me poveže s pojmom transcendentalnega. Če predpostavljam delitev realnega in imaginarnega sveta na dva pola: sveto in profano (kot dve absolutno različni resničnosti) mi ritual ustvarjanja predstavlja most med tema dvema svetovoma. Umetnost je stvar duha in njeno poslanstvo je približevanje smislu življenja. Ni mistike, sem davno tega blasfemično zapisala v slikarski dnevnik. Mysterium velja za začudenje nad nadnaravnim, iracionalnim. Misteriozno je tisto, kar je in ostane vseskozi in v vsakem primeru nerazumljivo. »O čemer ne moremo govoriti, o tem moramo molčati.« »Wovon man nicht sprechen kann, daruber muss schweigen.« ― Ludwig Josef Johann Wittgenstein. Temeljnih filozofskih resnic se lahko le dotaknemo, le nakažemo, jim zgolj prepustimo prostor, v katerem se naselijo ter se razkrijejo same od sebe. Zato se mističnega kot temeljne struktura sveta le dotaknem in prepustim prostor, da se razkriva samo. Vizualni in verbalni jezik se nikakor in nikoli povsem ne prekrijeta. S tem ko svet razkosamo na razne metajezike jezike, ga približno definiramo in spoznavamo ter se približujemo spoznanju sveta in s tem spoznavanju samega sebe.

Slikarska platna z vidnimi šivi šivam na kovinski podokvir. S takšnim nosilcem slike želim vzbuditi asociacije na staro, pradavno, arhaično. Od kar pomnim se v delu osredotočam na čas, minevanje in razkroj. Tega ne upodabljam kot motiv, temveč postaja v zadnjih letih del moje slikarske prakse. Tehnologijo slikanja dobesedno prežemam z uničevanjem. Svoje slike prekrivam s »pepelom« - mešanico belega (PW6) in črnega pigmenta (PBk7) ali z »zemljo« - zemeljskimi pigmenti (α-FeOOH). Barvo nato odstranjujem na način, ko prepustim materialu, da sam odkrije ali zakrije dele slike. Ta korak uničenja oz. izginjanja podobe, običajno a zagotovo, naredi čas. Zadnja leta sama, z zadnjim slikarskim posegom, preuredim čas, ga skrčim, pospešim in skoncentriram v slikarski postopek. Minevanje, preobrazba ni le odgovor na »Kaj je upodobljeno?« ampak tudi odgovor na »Kako je upodobljeno?«. Na slikah tako ustvarjam minulo v sedanjosti.«
― Natalija Šeruga Golob

Natalija Šeruga Golob (r. 1971, Maribor) je leta 1999 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter leta 2003 še magistrirala. Njena dela se nahajajo v različnih umetniških zbirkah (NLB, Zbirka Talum, Zbirka Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju, Galerija Murska Sobota). Leta 1996 je prejela Prešernovo študentsko nagrado. Prišla je v krog šestih nominirancev kategorije umetniško risanje, prestižne nagrade Henkel Art Award 2008. Kot svobodna umetnica živi in ustvarja v Radencih. V zadnjem času je razstavljala: Solutio Perfecta, 2016, Dvorec Rakičan; Cinis Cinereum, 2015, Dvorec Rakičan; Cinis Cinereum, 2014, Pavelhaus, Laafeld/Potrna, Austria; The Undefeated Flame, Everything Else Is a Piece of Cake, 2013, Kibla; Dance, Blackbird, Dance, 2012, Bežigrajska galerija1; Risicare, 2010, Galerija Instituta Jožef Stefan; The Return of the Native, 2009, Mestna galerija Nova Gorica; Orpiment, 2009, Umetnostna galerija Maribor; Landscape of the Wax, 2008, Galerija Equrna; Armamaxa, 2007, Galerija Miklova hiša.

Vabljeni!