Natalija Šeruga Golob / Iz zbirke W.B.
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
12. maj – 31. julij 2022

kustosinja: Andreja Borin

Ustvarjanje Natalije Šeruga Golob zaznamuje prepoznavna govorica, ki se kot vrtinec suče okrog neznanega in skrivnostnega. Srčika tega vrtinca se zbira okrog doživljanja in raziskovanja mističnega, raziskovanja in doživljanja univerzalnosti bivanja, ki obstaja kot neprestano kroženje ciklov med življenjem in smrtjo. Sama točka vrtinca − točka nič − je točka prehoda, s človeškim jezikom poimenovana tudi smrt. Umetnica zase pravi, da ji ustvarjanje pomeni ritual oziroma most med realnim in transcendentnim. In kako ji uspeva ta prestop v drugo dimenzijo? Natalija Šeruga Golob v svoja dela pogosto vključuje pradavne simbole, ornamente, različne pisave in čipke, za podlago uporablja stare tiske, zasledimo tudi reminiscence na zgodovino likovne umetnosti, predvsem pa se vse te plasti na platno (ali na papir) nalagajo skozi občutljivo sito umetničinega duha, ki se napaja pri številnih mistikih, pesnikih in mislecih.

Tokratni navdih je povezan z nemškim filozofom Walterjem Benjaminom, ki mu je umetnica posvetila aktualni cikel Iz zbirke W. B. V seriji risb majhnega formata izstopa motiv belega konja v preskoku. Simbolizem preskoka poudarja bel ovalni obroč, ki ga lahko razumemo tudi kot portal oziroma prehod med različnimi dimenzijami. Z dodano pisavo, oštevilčenjem in barvnimi nanosi umetnica tako ustvarja simbolne podobe preobrazbe. Drugi cikel je posvečen portretom otrok. Podobe se gledalca čustveno dotaknejo in vzbudijo radovednost, obenem pa zadišijo po minulem. Raztrgane čipke, v katere so podobe ovite, namigujejo na pretrgano nit (življenja), vseeno pa podobe ohranjajo lepoto in krhkost. Otroškost duha ostaja del nas in del podob ne glede na starost, ne glede na minuli čas. Skrivnostnost ni le del nedoumljivega prehoda in smrti, temveč tudi neločljiv del življenja.

Natalija Šeruga Golob (r. 1971) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 1999 diplomirala, 2003 pa magistrirala. Redno razstavlja, njena dela najdemo v več umetniških zbirkah v Sloveniji in Avstriji (UGM, NLB, Zbirka Talum, Slovenski kulturni center Korotan na Dunaju, Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Murska Sobota, KGLU – Hommage à Tisnikar). Živi in ustvarja v Radencih.