Preskoči na vsebino

Nagrada skupine OHO 2017 - razstava nominirancev in razglasitev zmagovalca
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 26. maj 2017, ob 19.00

Znani so nominiranci za Nagrado skupine OHO, osrednjo nagrado za slovenske vizualne umetnike, mlajše od 40 let.

Nominiranci so Simon Hudolin Salči (SBD), Anja Jelovšek, Gregor Rozman in Nina Slejko Blom.

Razstava nominirancev za Nagrado skupine OHO letos drugič zapored gostuje v Umetnostni galeriji Maribor, kjer bomo nagrado tudi podelili. Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 40. leta. Nagrado skupine OHO je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in jo letos podeljuje dvanajsto leto zapored, tokrat v sodelovanju z Residency Unlimited in Trust for Mutual Understanding.

Razpis za nagrado je bil odprt do 15. 3. 2017.

Strokovno žirijo sestavljajo Barnabás Bencsik (kurator, Agency for Contemporary Art Exchange, Budimpešta), Barbara Sterle Vurnik (kustosinja, Loški muzej, Škofja Loka), Janka Vukmir (kritičarka, kuratorka, Institute for Contemporary Art, Zagreb) in Igor Španjol (kustos, Moderna galerija, Ljubljana).

Otvoritev razstave nominirancev in razglasitev nagrajenca ali nagrajenke bo 26. maja 2017 v UGM Studiu.

Nagrado skupine OHO 2017 prejme Simon Hudolin Salči (SBD)! Nagrajenec prejme dvomesečno umetniško rezidenčno bivanje v New Yorku, samostojno razstavo v Galeriji P74 v Ljubljani ter odkup dela.


Simon Hudolin Salči
je magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in od leta 2004 deluje v dvojcu z Matejo Rojc pod imenom Small But Dangers. Lani se je dvojec predstavil na samostojnih razstavah v Centru sodobnih umetnosti v Celju in na Institutu za sodobno umetnost v Zagrebu, letos pa na razstavi v galeriji ŠKUC v Ljubljani.

Anja Jelovšek
je diplomirala in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Samostojno se je prvič predstavila leta 2015 v galeriji P74 v Ljubljani, lani pa je bila del skupinskih razstav v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu, na Festivalu O.V.Ni 2016 v Nici in v Jakopičevi galeriji v Ljubljani.

Gregor Rozman
je študent Akademije za vizualne umetnosti v Ljubljani. Lani je bil del skupinske razstave v Kunstpodium T v Nottinghamu, skupaj z Lara Papov pa je v okviru festivala Indigo v Mestnem muzeju Ljubljana zasnoval instalacijo Avtobusna postaja.

Nina Slejko Blom
je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter magistrirala na Valand School of Fine Art v Gothenburgu na Švedskem. Skupaj s Connyjem Blomom vodi razstavišče sodobne umetnosti CAC Bukovje Landskrona. Po lanskoletnih samostojnih razstavah v galerijah ŠKUC in Alkatraz v Ljubljani in Eslövs KONSTHALL #2 se ji letos obetajo razstave v Klippans Konsthall, Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki ter Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.