Preskoči na vsebino

Marko Jakše, "Si spet jokala, ljuba moja?" "Sem. In še vedno jočem. Večno bom jokala." (zbor slik iz avstralskega ciklusa More Fresheast Meat)
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
otvoritev: četrtek, 14. oktober 2010, ob 19.00

Marko Jakše je eden tistih umetnikov, ki bi ga lahko – z različnimi deli – umestili v kar se da različna obdobja. Je slikar, ki kipari, je konstruktor, ki gradi, njegove slike nastajajo kot arhitekturne tvorbe, ki jih gradi poteza in oblikuje barva. Zlagoma in postopoma. Je pesnik, ki spravlja verze v podobe, je pisatelj, ki sloji zgodbe, kot bi se dogajale v eni gesti, kot bi se življenje odvilo pred našimi očmi v enem zamahu. Hipno in bliskovito. Je umetnik, čeprav bi se s tem izrazom ne strinjal, je eden največjih sodobnih ustvarjalcev, kar mu spet ne bi bilo po godu, je mojster, avtorsko specifičen in samosvoj, ki ga ni mogoče umestiti v nobene trende, čeprav je marsikdo to že poskušal. Izzvenelo je bolj ali manj površno in povprek.

Povezati takega ustvarjalca s pradomovino slike, tam so najstarejše podobe iz 40.000 let pr.n.št., je zaokrožiti eno od zgodb, ki jih pripoveduje naša civilizacija. Avstralija, dežela Aboridžinov,  staroselcev, ki s slikanjem pripovedujejo svoje zgodbe, je kontinent, ki je sestavljen iz teh zgodb. Če bi pogledali vse slike, bi spoznali njeno celotno zgodovino, in če bi razumeli Aboridžine, bi spoznali tudi nas. Med drugim Aboridžini menijo, da to, čemur pravimo mi umetnost, rečejo oni življenje, in zato je njihova povezanost z naravo tako pristna in neposredna. Človek je živo bitje, je del narave kot vse ostalo, najsi bodi žival ali rastlina, zemlja, voda, zrak, ogenj ali kamen. Tako je tudi slika pripoved življenja, polna simbolnih pomenov, sprejemanja zunanjega in dojemanja notranjega. Trimesečno ustvarjalno in na prvem mestu življenjsko popotovanje po Avstraliji, med drugim v rezidenci The Art Vault (Umetniška zakladnica), v mestu Mildura, je Marko Jakše uresničil in udejanil na razstavljenih slikah.

Marko Jakše
(1959, Ljubljana) je po lastnih besedah leta 1987 kot samouk zaključil ALU v Ljubljani. Od takrat živi kot svobodni umetnik. Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad.

Razstava je nastala v sodelovanju Znanstveno raziskovalnega združenja za umetnost, kulturno izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa in UGM.