Preskoči na vsebino

Maribor Photobook Award 2023
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
19. oktober–17. december 2023
podelitev nagrade, otvoritev razstave in pogovor: četrtek, 19. oktober 2023, 17.00

Maribor Photobook Award* 2023 je bienalna nagrada in razstava fotografskih knjig, ki letos poteka že četrtič. Cilj nagrade je javnosti predstaviti najnovejšo svetovno produkcijo fotoknjig in hkrati nagraditi knjige, ki najbolj prepričljivo vizualizirajo zastavljeno temo ter obenem izstopajo tudi na področju izdelave knjige. Nagrado in razstavo organizirata mariborska založba The Angry Bat in DEZ – Društvo za evropsko zavest z željo, da skozi aktualno fotografsko produkcijo tematizirajo pomembna družbena vprašanja.

Ker gre za prvo izdajo nagrade in razstave po pandemiji, posebno mesto zavzemajo knjige, ki so nastale med in po njej ter ponujajo priložnost za razmislek o tem, kako je to obdobje spremenilo naš način življenja, odnose, navade in kakšne posledice je imelo za nas in družbo.

Letošnja edicija Maribor Photobook Award ob glavni in drugi nagradi prinaša tudi novost – nagrado za najboljšo fotoknjigo izdano na območju Jugovzhodne Evrope. Žirijo, ki bo podelila nagrade sestavljajo: Tanja Lažetić (SI), umetnica, predsednica žirije; Barbara Čeferin (SI), lastnica in vodja Galerije Fotografija; Miha Colner (SI), kustos v Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, kritik in pisec na področju sodobnih umetnosti ter Michael Kollmann (AT), glavni kurator za področje fotoknjig v OstLicht. Photo Galleries na Dunaju.

Po razglasitvi zmagovalcev in otvoritvi razstave bo s člani žirije potekal pogovor, ki ga bo moderiral Jan Babnik, urednik, kurator, pisec in učitelj ter glavni in odgovorni urednik revije Fotografija in direktor zavoda Membrana.

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor.

Sponzorji in partnerji: Fani&Rozi, Vila Černigoj, Vila Krista

*Mariborska nagrada fotoknjig

 

Glavna nagrada
Patricia Morosan: (I) Remember Europe
Fotohof, Salzburg, 2022 (edicija 500)

Glavno nagrado prejme Patricia Morosan, fotografinja in umetnica, rojena v Romuniji leta 1984, ki trenutno živi in deluje med Berlinom in Atenami. Študirala je na Ostkreuzschule Berlin in Akademiji likovnih umetnosti v Leipzigu.
Fotoknjiga (I) Remember Europe je fotografska raziskava, ki predstavlja čustveno lokalizacijo krajev, ki zase trdijo, da so geografsko središče Evrope. Ker obstajajo različne metode izračunavanja centra, kar sedem držav meni, da so njihovi kraji geografsko središče Evrope. Vsaka od njih ima tudi obeležje, ki to dokazuje. Ti greografski centri Evrope se nahajajo v Nemčiji, Litvi, Estoniji, Poljski, Ukrajini, Belorusiji in na Slovaškem. Patricia Morosan je obbiskovala te kraje in povabila po eno osebo iz vsakega od teh krajev in ji izročila prenosno kamero za enkratno uporabo, da bi z njo fotografirali omenjene kraje. Sodelavci so umetnici vrnili prenosne kamere in tako ustvarili kaleidoskop različnih impresij, iz različnih osrčij Evrope.
Zelo premišljena zasnova in izvedba fotoknjige je v povezavi z zelo aktualno tematiko prepričala komisijo, da je izbrala prav to knjigo za glavno nagrado.

Druga nagrada
Gian Marco Sanna: Paradise
Artphilein Editions SA, Paradiso, 2023 (edicija 300)

Drugo nagrado Maribor Photobook Festivala prejme mladi fotograf Gian Marco Sanna, rojen leta 1993, za knjigo »Paradise«. V spremnem besedilu v knjigi Paradise je zapisana tudi misel pisca Jorge Luis Borgesa »Zemlja je raj, pekel pa ga ne zaznava«, ki odlično povzame celosten občutek tega kompleksnega projekta. Črno-bele fotografije se mešajo z rdeče toniranimi podobami, kar daje distopčen obutek opustelih krajin, ki so videti kot izgubljeni raj. Besedilo je umeščeno v sredino knjige, na način, da so podobe postavljene v prvi plan. Fotografije so umeščene v knjigo brez prekinitev, na sleherni strani; pogosto se rdeče tonirana in črno-bela fotografija pojavljata v neposrednem soočenju in kontrastu. Knjiga »Paradise« je zastavljena izrazito vizualno, besedilo pa je zgolj dopolnilo in vodilo v okvirni kontekst. Prav slednje pa je komisija prepoznala kot zlasti učinkovito.

Nagrada za najboljšo knjigo s območja jugovzhodne Evrope
Persephone Michou: If I Forget You, I Will Love You Again

Zoetrope, Atene, 2023 (edicija 99)

Prvenstveno bi želeli poudariti, da je nabor prispelih knjig iz jugovzhodne Evrope relativno majhen, kar priča predvsem o slabih produkcijskih pogojih fotografov in umetnikov s tega geografskega območja – prav zaradi tega tudi posebna sekcija nagrade. Daleč največ prijav oziroma knjig je prišlo iz Grčije, ki ima očitno najbolj ugodne pogoje za izadajanje fotoknjig in tudi nekaj butičnih založnikov.
Komisija je kot najboljšo fotoknjigo iz jugovzhodne Evrope izbrala knjigo mlade fotografinje Persephone Michou, rojene leta 1995, ki se v knjigi »If I Forget You, I Will Love You Again« posveča nekaterim univerzalnim eksistencialnim vprašanjem človeškega bivanja, kot so medčloveški odnosi in odnos posameznika do spomina. Prav fotografija pa je eden ključnih pripomočkov v sodobnem svetu za ohranjanje spomina. Avtorica se je pri ustvarjanju povsem intimne zgodbe naslonila na zgodbe iz grške antične mitologije, ki govorijo o trdovratnosti spomina in so zlahka aplikativne tudi v sodobni čas.