Preskoči na vsebino

Lunar / Recycle or Try
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
17. marec – 17. junij 2023
otvoritev: petek, 17. marec 2023, 19.00
druženje po otvoritvi: Gramofonoteka, Tyrševa ulica 7

Razstava Recycle or Try* je prvo sodelovanje med Umetnostno galerijo Maribor in studiem Trampolin. Multidisciplinarni kreativni studio Trampolin so leta 2020 v Mariboru ustanovili Tine Lugarič, Nenad Cizl in Andrija Šulić. Trampolin si ob dvigu kreativne odličnosti v svojem profesionalnem delovanju prizadeva tudi k dvigu kreativne energije v mestu nasploh. Tako je prišlo do pobude o razstavi v UGM Studiu, saj si skozi sodelovanja in povezovanja z organizacijami, posamezniki in drugimi studio želi ustvarjati izobraževalne, ustvarjalne, inovativne in multidisciplinarne vsebine ter v Maribor pripeljati zveneča mednarodna imena s teh področij, kar bo v mestu puščalo pečat ustvarjalnosti, dvigalo bo zanimanje za kreativne vsebine in poklice med mladimi ter utrjevalo pozicijo Maribora na zemljevidu kreativnih destinacij. Vse to želi Trampolin postopoma vzpostavljati in utrjevati na lastni platformi Martha, o kateri bo v prihodnosti moč slišati še več.

V Umetnostni galeriji Maribor smo zelo ponosni, da so studio Trampolin za prvo tovrstno sodelovanje izbrali prav nas, saj tudi sami prepoznavamo smisel v povezovanju uspešnih in kakovostnih mestnih zgodb z različnih področij, še posebej pa na kreativnem področju. Tako Trampolin in UGM v Maribor prinašamo poslastico urbane umetnosti, razstavo hrvaškega grafitarja in multidisciplinarnega umetnika Slavena Lunarja Kosanovića. Lunar je med najbolj prepoznavnimi in priznanimi grafitarji na Hrvaškem, ob tem pa je dolgo in tesno povezan s skupnostmi urbane umetnosti po vsem svetu, od Seula do Los Angelesa, od Aucklanda do Amsterdama. Recycle or Try, Lunarjeva prva velika predstavitev v Mariboru, s seboj nosi močno okoljsko sporočilo in naslavlja vprašanje, kaj lahko kot posamezniki naredimo, da zmanjšamo naš negativni vpliv na okolje, ob tem pa opozarja tudi na odgovornost industrije, ki vsak dan proizvede ogromno količino nepotrebnih odpadkov. Celotna postavitev namreč sestoji iz recikliranih in ponovno uporabljenih materialov, kot so embalaža in druge smeti.

»V svojem ustvarjanju avtor stremi k razumevanju in aktivnemu odzivanju na okoliščine, ki pogojujejo njegovo bivanje. Ena od njih je na primer splošna prenatrpanost vsakdanjega življenja z odpadki, predmeti, ki se kopičijo tudi neodvisno od osebnega poseganja po njih ali njihove uporabe. Ponorela hiperprodukcija potrošniške družbe ustvarja tudi nesmiselne količine embalaže, pogosto iz plastike in podobnih materialov, katerih kopičenje prispeva k lokalnemu in planetarnemu onesnaževanju. Lunar se zato zavestno odloča za izdelke, pakirane v okolju prijazno embalažo, ki ga navdihujejo po estetski in tudi etični plati. Ustvarja jih z risanjem in slikanjem na rabljene zavržene predmete, na embalažo za živila, tkanine, pršila, kartonske krožnike, škatle, ovitke in druge ostanke.

V skladu z načeli, po katerih avtor preoblikuje zanemarjene in od časa načete zidove in prostore, Lunar skoraj vse, kar gre skozi njegove roke, z izjemno lahkotnostjo in prepričljivostjo loči od avre nepotrebnosti in nezaželenosti ter predlaga pravi pomen umetniške in celo aktivistične geste. Ta sorodnost med mediji in pristopi kaže na verižno vzorčenje ustvarjalne radovednosti, ki z odzivanjem na nove izzive povzroča nenehno koncentrično širjenje interesnih, komunikacijskih in pomenskih krogov. Avtor gradi na tradiciji kritike potrošništva v umetnosti, ki sega v petdeseta leta prejšnjega stoletja in na še daljši zgodovini uporabe najdenih predmetov (objets trouvés).«

Celotno besedilo likovne kritičarke in muzejske svetovalke v Muzejih Ivana Meštrovića dr. Barbara Vujanović je dosegljivo tukaj.

*Recikliraj ali poskusi