Preskoči na vsebino

Jokati je okej
UGM, Strossmayerjeva 6
27. oktober 2023–3. januar 2024
otvoritev: petek, 27. oktober 2023, 19.00

umetnice in umetniki: Christa Barlinn Korvald, Aurélie Bayad, Marin Håskjold, Mara Jenny, Matej Jurčević, Sara Pukanić, Jelisaveta Rapaić, Lucija Rosc, Sonja Vulpes, Nicole Maria Winkler in Karolina Wojtas

kustosinji in kustos: Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Lea Vene (Organ Vida)

Razstava Jokati je okej* se posveča družbenim razsežnostim čustev in predstavlja umetniška dela enajstih umetnikov in umetnic, ki se spoprijemajo z različnimi manifestacijami čutenja v sodobni družbi ter afirmirajo nove afektivne perspektive na področjih fotografije in sodobne umetnosti.

Vse bolj prisotni občutki frustracije, tesnobe in nezadovoljstva so posledica družbene in politične negotovosti in nestabilnosti, ki zaznamujeta čas, v katerem živimo. Vsi si nekako poskušamo pojasniti, ubesediti, strukturirati, se umestiti v dobro znane strukture, se povezati s preteklimi izkušnjami ali pa popolnoma prevprašati to »afektivno dezorientiranost«, kot to opiše teoretičarka Sianne Ngai. Za spopadanje s frustracijami in travmami izumljamo mehanizme in snujemo taktike, razvijamo orodja in diskurze, ki nam pomagajo organizirati prosti čas, telesno vadbo, ljubezensko življenje oziroma vsakodnevno življenje nasploh. Nekateri nostalgično idealizirajo otroštvo ali čase, ki se z današnje perspektive zdijo bolj avtentični ali vsaj bolj preprosti. Spet drugi bežijo v naravo, se zatekajo v duhovnost ali v utopije, nekateri smisel iščejo v metaverzumu.

Afektivna dezorientiranost je seveda lahko individualni občutek, a je predvsem kolektivna izkušnja.

Četudi se občutke kolektivne izčrpanosti, nezadovoljstva ali razočaranja v sodobni družbi normalizira, to ne pomeni, da so naravni oziroma nespremenljivi. Kot nakazuje že naslov, želijo kustosinji in kustos z razstavo Jokati je okej prepoznati, nasloviti in se soočiti z občutljivimi ali celo bolečimi občutji, ki jih doživljamo vsi, z umetniškimi pristopi pa raziskati njihov subverzivni potencial. Hkrati pa želijo ustvariti prostor, ki ne bi le kritično naslavljal vse bolj prisotnega občutka brezupa, ampak bi postal prostor zamišljanja in ustvarjanja upanja polnih afektivnih alternativ.

Razstava Jokati je okej izhaja iz in obenem razširja konceptualni okvir 12. festivala Organ Vida z naslovom No Tears Left to Cry, ki je potekal poleti 2022 v Zagrebu, obenem pa predstavlja že drugo uspešno sodelovanje med UGM in Organ Vida.

*Naslov je povzet po pesmi It's Okay To Cry glasbenice SOPHIE.

Organ Vida je bienalni mednarodni fotografski festival (Zagreb), ki povezuje sodobne mednarodne umetnike mlajše generacije, ki v svoji praksi stremijo k razvoju fotografskega medija in kritično obravnavajo globalna družbenopolitična vprašanja.

Koprodukcija: Mednarodni festival Organ Vida
Podpora: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, Mestni urad za kulturo Mesta Zagreb, Office for Contemporary Art Norway, Flanders State of the Art

Gradiva za medije.