Preskoči na vsebino

Fredy Koschitz in družinske vezi
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
14. januar – 16. april 2023

kustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka

Umetnostna galerija Maribor predstavlja ustvarjanje slikarke Fredy Koschitz (1914–2001), ki je v Mariboru živela in ustvarjala med letoma 1941 in 1945. Veseli nas, da njeno ime vendarle ni utonilo v pozabo in da lahko še eni umetnici vrnemo njeno mesto v likovni umetnosti. Slike Fredy Koschitz se javnosti ponovno predstavljajo točno osemdeset let po slikarkini samostojni razstavi v Mariboru leta 1943.

"Pot do odkritja Fredy Koschitz je bila nenavadna. Umetnostna galerija Maribor hrani dve njeni sliki, vendar o umetnici ni bilo znanega tako rekoč nič. Ob pripravi razstave v Neue Galerie Graz z naslovom Women first! Umetnice iz Štajerske 1850–1950 je kustosinja razstave dr. Gudrun Danzer iskala podatke o ženskih umetnicah na Štajerskem in na seznamu je bilo tudi ime Fredy Koschitz. To je vzbudilo moje zanimanje, kajti dotlej smo zmotno mislili, da se za imenom Fredy skriva moški! Klobčič se je pričel razpletati, ko sem v arhivskem dokumentu o prijavljenih družinskih članih na ljubljanskem naslovu naletela tudi na ime Elza Obereigner. To je bila umetničina teta in prva šolana slovenska kiparka, njena dela pa so bila prvič predstavljena javnosti šele v letih 2018–2019 v Mestnem muzeju Ljubljana pod vodstvom kustosinje Barbare Savenc." (Andreja Borin, kustosinja razstave)

Danes poznamo življenjsko zgodbo Fredy Koschitz (rojena Malec, 1914–2001) in tudi družinske vezi, ki jo povezujejo s teto Elzo Kastl Obereigner (1884–1973), kiparko, slikarko in miniaturistko, ter s sestrično Elizabeto Charlotte Obereigner, poročeno Hribar, prav tako kiparko, ki je pozneje ustvarjala pod imenom Liza Hribar (1913–1996). Tudi prva hči Koschitzeve Karin Woschitz (r. 1941) se ukvarja s kiparstvom.

Razstava v UGM Kabinetu predstavlja slike Fredy Koschitz in dokumentarno gradivo, povezano z umetnico, z manjšim izborom del pa bodo predstavljene tudi umetnice, ki jih povezujejo družinske vezi.

Življenjepisi umetnic
Elza Kastl Obereigner
Elisabeth Charlotte Obereigner
Fredy Koschitz
Karin Woschitz 

Dela za razstavo so posodili:
Neue Galerie Graz, Universalmuseum Joanneum, Avstrija
Muzej in galerije mesta Ljubljane
Pokrajinski muzej Maribor
zasebni lastnici