Obrazi ekspresionizma / Odtisi duha
Galerija Božidarja Jakca, Kostanjevica
26. maj. – 20. september 2018


Mednarodna razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Na razstavi so ob bok osrednjim slovenskim predstavnikom ekspresionzima, kot so Božidar Jakac, France in Tone Kralj, Veno Pilon, Fran Tratnik, Nande in Drago Vidmar ter drugi, postavljena ključna imena nemškega in češkega ekspresionizma kot so Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Käthe Kollwitz, August Brömse ter Emil Filla, Josef Čapek, Bohumil Kubišta, Otto Gutfreund ter drugi.
UGM je za razstavo posodila tri grafike Frana Stiplovška in skulpturo Toneta Kralja.

Fran Stiplovšek je leta 1924 izdal grafično mapo z naslovom Stari Maribor, v kateri je z lesorezno tehniko upodabljal značilne mariborske motive. Lesorez mu je ob slikovitih mestnih vedutah omogočal dramatično obravnavo svetlobe in sence, k ekspresivnosti pa je ponekod pripomogla tudi perspektivna skrajšava in ritem ozkih prehodov in obokov. Na razstavi je mogoče videti lesoreze iz leta 1924 z naslovi Židovski stolp, Mesarska ulica in Hasenclever.

Skulptura Glad Toneta Kralja je ekspresionistično občutena. Osebe so zapletene v klobčič teles, ki s svojo krčevitostjo ponazarja stisko lakote. Socialne teme, delavski vsakdan in kmečka motivika so sicer pogosti motivi umetnikov v prvih desetletjih dvajsetega stoletja.

VABLJENI!