Preskoči na vsebino

Fotosfera / Razglednice iz Slovenije
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 27. julij 2018, 19.00
pogovor z ustvarjalci: petek, 27. julij 2018, 18.30
27. julij - 25. avgust 2018

UGM Studio v juliju in avgustu, sezoni razglednic, predstavlja projekt Razglednice iz Slovenije, fotografsko serijo kolektiva Fotosfera. V sodelovanju s Pošto Slovenije smo v razstavišče namestili tudi poštni nabiralnik, da lahko obiskovalci katero od mnogih razglednic pošljejo prijateljem doma in v tujini.

Kolektiv Fotosfera sestavljajo fotografi Andrej Potrč (r. 1976), Vid Jakop (r. 1977), Miro Nunić (r. 1985), Žiga Karl Gričnik (r. 1985) in Jaka Teršek (r. 1997), ki od leta 2015 pod skupnim imenom gradijo zgodbo Razglednic iz Slovenije. Na razglednicah ne upodabljajo podob slovenskih turističnih draguljev, kjer bi z odstranjevanjem vsega, kar dela prostore žive in živete, dosegli videz olepšane resničnosti. Nasprotno, v svoji okolici iščejo tisto, kar se gledalcu ne zdi pomembno, morda je zanj celo moteče, vedno pa je nezamenljivo prepoznavno. In domače. Kot bi objektiv namenoma obrnili v diametralno nasprotno smer od pogleda, ki ga kažejo tradicionalne razglednice, se avtorji s kritičnim očesom in ne brez smisla za humor zazrejo v vsakdanje elemente iz naše okolice. Ujeti trenutki v nas zbujajo občutek nečesa čudno znanega – poimenovali bi ga lahko slovenski unheimlich. Razglednice iz Slovenije razkrivajo pogosto videne, vendar redko upodobljene prizore slovenskega danes, ki zarežejo v sredino slovenske družbe. Če na razglednicah Slovenije običajno prikazujemo tisto, kar bi radi bili, potem nam Razglednice iz Slovenije kažejo tisto, kar smo.

Fotografi, ki sestavljajo skupino Fotosfera, posameznih fotografij ne podpisujejo z lastnimi imeni, temveč serija nastaja v avtorstvu celotnega kolektiva. Skupina Fotosfera se je s serijo Razglednice iz Slovenije leta 2016 uvrstila v ožji izbor natečaja festivala Fotonični trenutki. Kot razstava manjših formatov – formatov razglednic – je bila serija lani na ogled v Layerjevi hiši v Kranju, tokrat pa je v razširjeni različici, tudi na večjih formatih, prvič predstavljena v Mariboru.

Besedilo fotografske kolegice Anuše Petr

VABLJENI!