Preskoči na vsebino

Branko Rudolf in začetki Umetnostne galerije Maribor
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
20. april - 9. junij 2019
otvoritev: sobota, 20. april 2019, 11.00
razstavo so pripravili: Breda Kolar Sluga, Andreja Borin, Jure Kirbiš in Simona Šuc

65. obletnico ustanovitve Umetnostne galerije Maribor bomo posebej obeležili z razstavo, posvečeno prvemu ravnatelju UGM Branku Rudolfu. Začetke galerije nam bodo osvetlila Rudolfova pisma, njegovi portreti izpod rok naših umetnikov in fotografije prvih desetletij delovanja UGM. Posebno pozornost pa bomo namenili njegovi najbrž najbolj priljubljeni kreaciji - hudi mravljici.

O začetkih Umetnostne galerije Maribor
Umetnostna galerija Maribor je svoja vrata odprla v nedeljo, 7. februarja 1954, ob 11.30 uri z veliko razstavo, na kateri je sodelovalo več kot 67 aktivnih ustvarjalcev iz vse Slovenije s skupno 138 deli. Branko Rudolf je ob 20. obletnici UGM v časniku Večer v svojih spominih opisal nujo po prvi, hkrati tudi osrednji profesionalni ustanovi na likovnem področju v severovzhodni Sloveniji, entuziazmu mnogih, ki so prispevali, da je do realizacije prišlo ter o velikih izzivih novega muzeja, ki ga je kot prvi ravnatelj vodil dobrih 17 let.

O začetkih Zbirke UGM
S prvo razstavo v novoustanovljeni galeriji je UGM začela odkupovati likovna dela za zbirko. Med prvimi desetimi odkupi so slike Frana Tratnika, Maksa Kavčiča, Slavka Koresa, Anteja Trstenjaka, Ferda Mayerja, Bratoža Remigija, Franja Goloba in Franceta Miheliča. Kipec Vladimire Bratuž je z inventarno številko 16 prvo umetniško delo ženske avtorice v Zbirki UGM. Posebno mesto zaseda tudi Kapelica slikarja Ivana Groharja, ki je bila odkupljena že dvajset let pred ustanovitvijo galerije in jo je galerija prevzela od Pokrajinskega muzeja Maribor.

Bila je huda mravljica…
Mnogi ne vedo, da je prav Branko Rudolf avtor pesmi Huda mravljica. Pesem je uglasbil skladatelj, glasbeni urednik in pianist Marijan Vodopivec, prejemnik nagrade Prešernovega sklada. Prva znana objava pesmi sega v leto 1955 (leto po ustanovitvi Umetnostne galerije Maribor) v zbirki pesmi za otroke Zamorček in ladjica, leta 1969 pa je ponovno objavljena v novi zbirki, ki zaradi njene priljubljenosti po Hudi mravljici nosi naslov. Ista zbirka doživi ponatis leta 1980, od takrat pa je pesem v različnih zbirkah in samostojnih izdajah objavljena še večkrat. Leta 1971 sta Erazem in potepuh pesem interpretirala v televizijski priredbi znane zgodbe švedske mladinske pisateljice Astrid Lindgren, kasnejše generacije pa pesem verjetno poznajo v interpretaciji Romane Krajnčan. Plesna skupina En-Knap je Hudo mravljico leta 2014 postavila na oder v istoimenski plesni predstavi.

Mravljica in UGM
Ob 65. rojstnem dnevu Umetnostne galerije Maribor smo se odločili, da Rudolfova mravljica postane zaščitni znak UGM, s katerim bomo nagovorili vse tiste, ki so z mravljico odrasli ali pa z njo še rastejo. Mravljico smo si zamislili kot sodelavko galerije, ki jo je v UGM pripeljal prav Branko Rudolf. Mravljica je marljiva, rada dela v kolektivu in kustosom priskoči na pomoč pri nošenju velikih slik in kipov. Ob stiku z umetnostjo pa postane drzna, pogumna in zmore več, kot je od nje pričakovati. K sodelovanju pri razvoju podobe karakterja smo povabili mariborskega ilustratorja in oblikovalca Nenada Cizla, končno podobo naše mravljice pa bomo razkrili tekom razstave.