Preskoči na vsebino

EKO 8 / Umetniški vodja

Alessandro Vincentelli je kustos in pisatelj, ki živi v Veliki Britaniji in Atenah v Grčiji. Je nekdanji kustos razstav in raziskav v Centru za sodobno umetnost BALTIC, Gateshead, kjer je bil do nedavnega zaposlen več kot 15 let. Pred tem je bil kustos v Galeriji Ikon v Birminghamu in deloval v različnih funkcijah v svetu za kulturo Arts Council England ter v fotografskem založništvu. Diplomiral je iz socialne antropologije in zgodovine Afrike na univerzi SOAS v Londonu, preden je zaključil magisterij iz kuratorstva sodobne umetnosti na Royal College of Art v Londonu.

V BALTIC-u je pripravljal razstave s številnimi mednarodnimi umetniki, kot so Steve McQueen, Yoko Ono, Ed & Nancy Kienholz, Sam Taylor Wood, Elizabeth Price, Lindsay Seers, RAQS Media Collective, Bani Abidi, Martin Boyce, Rodney Graham, David Maljković, Bharti Kher, John Akomfrah in stotine drugih.

Leta 2017 je s kanadskim umetnikom Rodneyjem Grahamom postavil veliko razstavo z naslovom That’s Not Me (To nisem jaz) ter v sodelovanju z Irskim muzejem sodobne umetnosti iz Dublina v založbi JRP Ringer izdal novo publikacijo. Leto pozneje je z Jasmino Cibic pripravil pomembno razstavo This Machine Builds Nations (Ta stroj ustvarja narode), ki preučuje mehko moč strategije in konstruiranje narodnosti. Kot kustos svetovalec je v letih 2019−20 nadaljeval sodelovanje z Jasmino Cibic v trilogiji The Gift (Darilo), ki so jo lani posneli v Parizu in Ženevi.

V zadnjih nekaj letih je z umetniki Johnom Akomfrah, Susan Philipsz in Heather Phillipson razvil in pripravil več pomembnih samostojnih razstav. Z britansko-indijsko umetnico Sutapo Biswas za leto 2021 pripravlja razstavo in publikacijo v sodelovanju z umetnostno galerijo Kettle's Yard v Cambridgeu.

Lani je z umetniškim muzejem BildMuseet Umea in gostujočo kustosinjo Filipo Ramos sodeloval pri veliki skupinski razstavi Animalesque: Art Across Species and Beings (Animalično: umetnost med živalskimi vrstami in bitji), ki so jo zasnovali Filipa Ramos, Anders Jansson in kustosi iz muzeja BildMuseet Umea, ter bil so-kustos gostovanja razstave v Centru za sodobno umetnost BALTIC v Gatesheadu.

V prihodnje nastaja v sodelovanju s prof. Stephenom Grahamom iz Univerze v Newcastlu velika skupinska razstava Hidden States: the New Geographies of Seeing (Skrita stanja: nove geografije gledanja), ki bo s predstavitvami umetnikov, kot so Trevor Paglen, Joy Buolamwini, Mariam Ghani, David Birkin, Andrius Arutiunian, Bill Posters in Zach Blas, preučevala našo odvisnost od algoritmov strojnega učenja in spodkopavanja demokracije.

Alessandro Vincentelli je umetniški vodja prenovljenega mednarodnega trienala EKO 8 v Mariboru z naslovom Pismo za prihodnost, ki bo potekal v trenutno prazni tekstilni tovarni MTT v Mariboru in na katerem se bo predstavilo več kot 30 mednarodnih umetnikov. Njegov glavni interes še vedno velja sodobni fotografiji in videoinstalacijam, trenutno pa se posveča vprašanjem demokracije, združevanja in vloge transnacionalizma.

Arhiv