Architectural association now, sodobna arhitektura iz Velike Britanije

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

 

British Council Slovenia in londonska šola za arhitekturo Architectural Association (AA) sta pripravila razstavo, kjer je prikazan zanimiv izbor del sedanjih študentov ter dela slovenskih arhitektov, ki so se v zadnjih letih izpopolnjevali na AA.

Razvpita londonska šola za arhitekturo Architectural Association (AA) je ena najbolj znanih institucij te vrste na svetu in slovi po svoji inovativnosti, nenehnem razvoju ter zvenečih imenih svojih diplomantov. Od vsega začetka šola pridobiva svoje učitelje iz naprednih mednarodnih arhitekturnih birojev, kar ji omogoča kvalitetno raziskovanje širokega polja arhitekture. K posebnemu značaju šole prispeva še kulturna raznolikost njenih študentov (600 študentov iz 60-tih držav), med kateriemi so bili v zadnjih desetih letih tudi slovenski arhitekti. Na razstavi je predstavljenih okrog 20 najzanimivejših projektov sedanjih študentov in produkcija njihovih mentorjev ter dela slovenskih arhitektov, ki so se izpopolnjevali na tej sloveči šoli. Gre predvsem za osvetlitev različnih arhitekturnih pristopov tako v smislu raziskovalnih projektov, realiziranih zgradb kot teoretičnih prispevkov.

Razstava je nastala na pobudo in v organizaciji British Councila Slovenia v sklopu večje akcije Na stičišču idej. Otvarja direktor Britich Councila v Sloveniji Steve Green, ki konec julija po štiriletnem mandatu zapušča Slovenijo.