Preskoči na vsebino

Ana Pečar / Kristalno jasno
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2

otvoritev: petek, 18. november 2016, ob 19.00

»V zadnjih letih je raziskovalec Pavel Medvešček razkril bogati del avtentične nesnovne dediščine, ki jo je od leta 1960 raziskoval v odmaknjenih krajih Severne Primorske. To obširno znanje, ki se je razvijalo skozi več generacij, je neposredno vezano na specifični hribovit kraški prostor, poln vrtač, jam, kamnov in potokov z izdolbljenimi apnenčastimi strugami. Ta bogati sistem znanja me zanima predvsem kot alternativa obstoječi realnosti. Vsak prostor ima svojo avtentično, nenadomestljivo vrednost in v njej tiči ključ do trajnostnega razvoja. Avtohtona ljudstva natančno poznajo svojevrstnost prostora, saj živijo z njim v tesni preživetveni soodvisnosti. Globalizacija, ki je pred dvema desetletjema pljusknila tudi v naše kraje, narekuje uniformirano družbeno, politično in ekonomsko ureditev, podrejeno prostemu ekonomskemu trgu. Pri tem odmirajo heterogenosti ter znanja, inteligence prostorov. Nastaja kolateralna škoda izginjanja vrst ter kompleksnih odnosov med njimi. Skoraj smo izgubili sled govorice, ki jo pripoveduje naša krajina.


Te kompleksne tematike nisem želela predstavljati dobesedno, čeprav se zavedam, da se bo tako veliko zanimivih podatkov izgubilo. Osredotočila sem se na vodo in na njeno lastnost prenašalca informacij med nebom in zemljo. Voda je bistvena komponenta vseh religij in obrednih sistemov. V video postavitvi se prekrivajo igre svetlobe, vetra in vode v svetem prostoru skupnosti, ki je še do prejšnjega stoletja živela po starih načelih med kraškimi hribi Severne Primorske.« (Ana Pečar)

Ana Pečar je umetnica mlajše generacije, ki se ukvarja z videom, zvokom, performansi in vidžejanjem. Aktivna je tako na mariborskem kot na mednarodnem umetniškem prizorišču, saj se udeležuje različnih razstav in festivalov novo medijske umetnosti ter umetniških rezidenčnih programov. Svoje znanje izpopolnjuje na umetniških delavnicah doma in v tujini, prejela je več umetniških štipendij (npr. Leonardo da Vinci - Grad-ex, 2010, štipendijo Roberto Cimetta, 2010, štipendije fundacij Ariella Vidach, 2010-2011, Valparaíso, 2011, Leon Levy, 2012, štipendijo Štajerske vlade, 2012). Mednarodne izkušnje je pridobila že v času študija v Washingtonu, ZDA na Concoran School of Art (1997-1998). Pogosto sodeluje z drugimi umetniki in je del več umetniških kolektivov doma in v tujini (npr. Digitalna komuna, Trak 47, BBM, Byzantine Cadillac, So0gled). Sodeluje pri projektih, ki združujejo različne zvrsti umetnosti, npr. video, ples in glasbo, je avtorica oz. soavtorica več video instalacij. V svojih delih večkrat obravnava motive iz narave, zlasti vodo, ki jih z različnimi prijemi, kot so npr. plastenje, prekrivanje in računalniška obdelava posnetkov, pretvarja v subtilno naglašene kompozicije, ki razkrivajo skrivnostnost, mogočnost in lepoto motivov. Loteva se tudi vprašanja časa in spreminjanja, ki pride z njim, kar zajame npr. v tematiki plesnih gibov. Hkrati opozarja tudi na raznovrstni problematiki sodobnega časa, kot sta npr. sistemski nadzor in človekovo poseganje v okolje. Pomemben segment njenega dela predstavlja zvok v različnih pojavnih oblikah, od hrupa, šumenja vodnih tokov do industrijskega zvoka v obliki udarcev železarskega nakovala, ki ga oblikuje v zvočne kulise.

VLJUDNO VABLJENI!

Projekt so podprli: