Kladnik & Neon / Acta Non Verba - CGI rendri in IRL objekti
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 26. avgust 2016, ob 19.00

Acta Non Verba (dejanja, ne besede) je kolekcija konceptov in objektov, ki iščejo svoje mesto v sodobnem svetu, ki ga pogubljajo (ali blagoslavljajo) zahteve po učinkovitosti in je pod močnim vplivom športne kulture in estetike. Je zbirka idej, ki poskušajo povezati korporativni futurizem dubajskega Palminega otoka s potrebo po umetniški individualnosti. V umetnost, disciplino, ki že predolgo ignorira osnovno človekovo potrebo po (vizualnem) ekscesu, poskuša znova vplesti lepoto in popolnost. Sijaj lakirane in zloščene MDF plošče je enako zapeljiv kot blišč marmorja, kompoziti so močnejši od pozlate in render, tiskan na cerado, vsebuje prav toliko resnice (ali laži) kot olje na platnu. Kič in moda, karbonska vlakna in marmor, digimodernizem in megalomanija. Najboljša rešitev za trajnostni razvoj je ustvarjanje del,vrednih oboževanja.

Razstava predstavlja CGI grafike konceptov, ki se nahajajo v območju med umetnostjo in dizajnerskim pohištvom, serijo podob, ki raziskujejo ekstreme človeške anatomije in IRL skulpturo/objekt, oblikovano za sodobno fitnes modifikacijo telesa, kjer oblika zasužnji substanco. Kaj je telo prihodnosti, kako se sprijazniti s fotošopiranimi podobami in kako zatreti strah, ki nam onemogoča predajo ideologiji moči in bogastva? Klasični koncepti in buržujska estetika v dobi računalniškega rendra. Kako se zaljubiti v (dubajsko) prihodnost?

Kladnik & Neon sta umetniški oblikovalski duo, ki ga sestavljata David Kladnik in Jaka Neon. Po študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani sta od leta 2006 aktivna kot studio Kitsch Nitsch, ki deluje na področjih ilustracije, scenografije in umetnosti. Ustvarjata CGI grafike in koncepte za sodobno buržujsko korporativno paradigmo. Sodelovala sta na skupinskih razstavah Laserski samit jeftine grafike, Bienalu neodvisne ilustracije, projektu animacije BYOB, projektu BART.SPACE in razstavljala samostojno z razstavama Virtuelle Bourgeoise in Virtuelle Paradis. Njuno delo je bilo objavljeno v knjigah Design Genius, Brand Spaces, Graphics in., NEON in revijah Kaleidoscope, Pencilcase, WorkShop, AIT, Frame, IdN ter drugih.

Kurator: Jure Kirbiš

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, 507 Studio, Aereform, Orodjarstvo Kosec, Kamnoseštvo Radovan, Kauch, Radgonske gorice

Podobe v visoki resoluciji:
ChampionsArch of TriumphObeliskRegentSanctuaryCogitare diversaDevolvat bestiamEgo amare illudIustus facereOptimus aut nihil