Preskoči na vsebino

Ida Brišnik Remec / Risbe
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
22. september–26. november 2023
otvoritev: petek, 22. september 2023, 16.00

kustosinja: Andreja Borin

Na prodajni razstavi v UGM Šopu se z risbami predstavlja Ida Brišnik Remec, akademska slikarka, ki ima za sabo šest desetletij dolgo ustvarjalno pot. Osrednji del njenega opusa zavzema vegetabilna tematika, ki sega od sadja in zelenjave pa vse do cvetja in zimzelenih lončnic. Rastlinski svet je bil slikarkin najljubši model že vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je slikala velike povečave rastlin v tehniki akrila. Ob slikanju se je ves čas posvečala tudi risbi, ki je postopoma nadomestila slikanje.  

Umetničin pogled na naravo je pogled skozi očala magične transformacije. Vsak delček narave namreč pod njenimi prsti oživi in razkrije očem nevidno notranje življenje. Umetnico pritegnejo mikro svetovi v katere se potaplja z vztrajnostjo in natančnostjo raziskovalke, pri tem pa ne izpusti izpred oči kompozicijske in barvne usklajenosti. Bujno rastoči listi, nenavadni vzorci ali žareči cvetovi so izziv za vsakodnevno vajo v slogu, ki daje umetničinim dnevom polnost in smisel, a nikakor ne gre le za tehnično popolnost. Dela Ide Brišnik Remec so dokaz, da v resnici gledamo s srcem in da starost pri tem ne igra nobene vloge. Njene risbe vabijo, da prisluhnemo skrivnostnem utripanju jabolka, cveta ali lista, da odpremo oči za neizčrpno lepoto sveta.

Ida Brišnik Remec (r. 1941) je študirala slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1964 tudi diplomirala pri profesorju Gabrijelu Stupici. Tam je spoznala Marjana Remca, bodočega moža in akademskega slikarja s katerim sta pogosto skupaj razstavljala. Od 1964 do 1975 je bila zaposlena kot profesorica likovne vzgoje, nato pa je do upokojitve delala kot svobodna umetnica in se ob slikanju in poučevanju posvečala tudi javnim naročilom (tapiserijam in vitrajem).

cena slike z okvirjem: 150 €