Preskoči na vsebino

Podobe Maribora iz Zbirke UGM
Praznujemo Dan Maribora 2022!
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
1. oktober - 4. december 2022

umetniki: Remigij Bratož, Ida Brišnik Remec, Ivan Čobal, Viktor Cotič, Ivan Dvoršak, Konstanze Frohm, Bojan Golija, Janko Andrej Jelnikar, Zmago Jeraj, Karel Jirak, Petra Kapš, Maks Kavčič, Ivan Kos, Fredy Koschitz, Janez Mežan, Zoran Mušič, Jožef Peteln, Oskar Pistor, Zora Plešnar, Oton Polak, Marjan Remec, Rajko Slapernik, Fran Stiplovšek, Avgusta Šantel, Janez Šibila, Slavko Tihec, Ante Trstenjak, Matjaž Wenzel, Jože Žagar

V Umetnostni galeriji Maribor se pridružujemo praznovanju Dneva Maribora 2022 in od oktobra na ogled postavljamo znane in manj znane podobe našega mesta v avtorstvu skoraj 30 umetnikov in umetnic iz Zbirke UGM. Podobe Maribora slikajo mesto zadnjih 100 let – od začetka 20. stoletja do danes. Popeljejo nas skozi klasične vedute – pogled na staro mesto ob Dravi, glavni trg s kužnim znamenjem, historične uličice na Lentu, stolna cerkev in mestni grad – do manj običajnih motivov obrobnih predelov mesta, novih mestnih četrti ter mestnega parka. Z mestom so se ukvarjali predvsem mariborski umetniki, pa tudi tisti, ki so krajši čas delovali v mestu. Med izbranimi mariborskimi podobami lahko izpostavimo grafične cikle Josipa Pipa Petelna in Viktorja Cotiča, odlične grafike Otona Polaka, risbe iz skicirk Ide Brišnik Remec in Marjana Remca ter poglede na mariborske trge, ulice in stari most Zorana Mušiča, Karla Jiraka in Fredy Koschitz. Med mariborskimi podobami v Zbirki UGM – ki bi lahko napolnile tudi celotno galerijo – smo bili posebej pozorni na tista umetniška dela, ki so zelo redko na ogled, z željo predstavitve bogatega fundusa Umetnostne galerije Maribor.

Mariborčane (in druge) vabimo, da na razstavi glasujete za Podobo Maribora 2022 in sodelujete pri izboru zmagovalnega motiva. Izbrano umetniško delo bomo reproducirali in bo na voljo, da ga ponesete v svoje domove!

V pripravi na razstavo smo Mariborčane povabili, da nam posredujejo informacije o podobah Maribora iz domačih zbirk in z nami in vami delijo zgodbe o tem, kako so umetnine prišle v družinsko last. Odzvali so se številni lastniki del, ki smo jih evidentirali in izbor predstavljamo kot video dokument ob razstavi.

Z razstavo se pridružujemo praznovanju Dneva Maribora 2022, ki bo 20. oktobra, na dan, ko je bil Maribor leta 1164 prvič omenjen v pisni listini. Praznujmo skupaj! Več o Dnevu Maribora 2022.

kustosinja: Simona Vidmar

razstavni tim: Urška Dokl, Jure Kirbiš, Katja Rus, Boris Rajh