Preskoči na vsebino

Eklektični poizkus dokončati torzo v moji glavi + Omara (Mara Oláh)
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
29. julij – 27. avgust 2022

umetniki in umetnice: Lajos Barta, János Brückner, József Csató, Árpád Forgó, Robert Gabris, Gideon Horváth, Hortensia Mi Kafchin, Áron Lőrincz, Gábor Pintér, Luca Sára Rózsa, Éva Szombat, Zsuzsi Ujj, Ádám Ulbert, Dorottya Vékony

+ Omara (Mara Oláh)

kurator: Peter Bencze

UGM | Umetnostna galerija Maribor in Everybody Needs Art [ENA] (Budimpešta, Madžarska) s ponosom predstavljamo dvojno razstavo v dveh nivojih. Ustanovitelj in programski vodja [ENA] Peter Bencze v pritlični etaži UGM Studia na razstavi z enigmatičnim naslovom Eklektični poizkus dokončati torzo v moji glavi prikazuje medgeneracijski izbor umetnikov in umetnic, pretežno iz bazena srednje Evrope. Mednarodna skupinska razstava ponuja nabor upodobitev telesa skozi različne medije, nekje med folklornim punkom in novim materializmom. Etaža nižjega pritličja je medtem posvečena eni sami umetnici – prva samostojna razstava Omare (Mare Oláh) v Sloveniji – postavitev pa si za izhodišče jemlje umetničin slikarski zapis: »Kolikokrat ti moram povedati - da ne vedežujem doma - samo po TV.«

Omara (Mara Oláh) (1945-2020) je ena najpomembnejših umetnic romskega porekla iz vzhodne Evrope. Ob družbenokritični slikarski praksi so sestavni del njenega opusa tudi performansi, javno izpostavljanje, izjave brez olepšav in provokativni nastopi in jih lahko interpretiramo kot svojevrstno feministično držo, boj za emancipacijo Romov. Omara je sodelovala na številnih razstavah na Madžarskem in v tujini. Leta 2004 je bila del skupinske razstave Silent Holocaust v Kunsthalle Budapest (Műcsarnok). Leta 2007 je razstavljala v prvem romskem paviljonu na Beneškem bienalu, leta 2009 pa so bila njena dela v mednarodnem okviru predstavljena na reprezentativni razstavi Gender Check. Ženstvenost in moškost v umetnosti vzhodne Evrope v MUMOK, Dunaj. Med umetničine večje samostojne razstave štejemo The Jewelry of One-Eyed Omara Is Visible Only with a Magnifying Glass (2011) v Galeriji Liget in Think What You Want v aqb Project Space (2017), slednja je bila uresničena v tesnem sodelovanju z umetnico. Omara je živela v hiši, ki jo je imenovala "luksuzna baraka". Z lastnimi sredstvi jo je zgradila v vasi Szarvasgede na Madžarskem, vključno z "bazenom". Umrla je leta 2020, stara 75 let. Njeno delo je trenutno vključeno na razstavo documenta fifteen v Kasslu v Nemčiji; dvanajst del je na ogled v Fridericianumu.

Everybody Needs Art [ENA] je hibridna organizacija s tremi razstavnimi prostori v Budimpešti – ENA Viewing Space, ENA Korner in Longtermhandstand. Ob tem se ukvarja s predstavitvijo sodobne umetnosti v mednarodnem prostoru.

UGM | Umetnostna galerija Maribor bo prihodnje leto v Budimpešti organizirala drugo v paru razstav v izmenjavi z [ENA]. Več kmalu!