Preskoči na vsebino

Polona Petek / Slike, 2015 2021
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
22. april – 20. junij 2021

Na prodajni razstavi v UGM Šopu predstavljamo slikarko Polono Petek in njene slike manjšega formata iz obdobja zadnjih petih let.

Pri slikanju majhnih formatov sledi Polona Petek podobnim vzgibom kot pri siceršnjem ustvarjanju. Na eni strani jo navdihuje narava in njeno izobilje, na drugi človeška figura v naravnem ali mestnem okolju. Vseskozi pa so motivi le izgovori za slikarkino neustavljivo željo po upodabljanju. Divjina ob reki Dravi, zorana njiva, zaraščen gozd, domač rožni vrt, naključni sprehajalci v pariškem parku so naključni motivi, ki žarijo na platnih Polone Petek izžarevajo bogato notranje življenje. Za slikarko so značilne drzne barvne kombinacije in nemirni gibi čopiča, ki pričarajo raznolikost struktur, tekstur in različnih površin od vode do betona. Kljub temu da slikarka ohranja kompozicijsko trdnost in predmetno prepoznavnost, pa naslikano pričuje o umetničinem vitalnem in poglobljenem občutenju motiva. Slikarstvo Polone Petek prekipeva od barvnega in oblikovnega izobilja, bogato notranje življenje njenih slik pa navdihuje tudi gledalce.

Polona Petek je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam tudi diplomirala leta 1994. Na isti ustanovi je opravila še magisterij pri prof. Metki Kraševec. Redno se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Živi in ustvarja v Zlatoličju pri Mariboru.