Preskoči na vsebino

Dom in svet
2. april – 2. julij 2021
UGM Studio Online

umetniki: Nika Autor, Boris Beja, Nataša Berk, Viktor Bernik, Jasmina Cibic, Brad Downey, Vadim Fishkin, Meta Grgurevič, Ištvan Išt Huzjan, Duša Jesih, Stane Jagodič, Žiga Kariž, Tina Konec, Danilo Milovanović, Alen Ožbolt, Iza Pavlina, Mark Požlep, Marko Pogačnik, Romeo in Julija, Ron Preinfalk, Luka Savić, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, Andrej Škufca, Nika Špan, Helena Tahir, Roman Uranjek, Aleksandra Vajd, Tadej Vaukman, Borut Vogelnik, Nana Wolke

kuratorja in organizacija: Hana Ostan Ožbolt, Roman Uranjek

V času, ko se je zgodilo nezamisljivo in se je kolesje sveta nenadoma zaustavilo, si dom&svet in svet&dom še nikoli nista bila hkrati tako blizu in tako daleč. Skupinska razstava brez osrednje teme je ad hoc odziv na ta vmesni, čudno nepredvidljivo-neobvladljivi čas, ko smo vsi skupaj, a vsak zase (doma in v svetu), ter ko je vizualna umetnost bivala predvsem virtualno.

Razstava predstavlja dela 31 vodilnih umetnic in umetnikov vseh generacij, ki delujejo v našem lokalnem (domačem) prostoru, iz njega izhajajo ali uhajajo (v svet). Njeno izhodišče je serija grafik (natančneje: grafičnih listov) iz konca 19. stoletja, ki prikazuje reprodukcije znanih in manj znanih svetovnih umetniških del. V času nastanka je grafična mapa služila kot prenosnik znanja, kot vmesnik med domom in svetom. Danes, v tej apokaliptični sezoni 2020/2021, so v vsako posamezno grafiko poljubno intervenirali izbrani umetniki.

Razstava je prodajna; ne gre le za odziv na koronsko krizo (v kateri so nekatera področja našega življenja pač bolj prizadeta kot druga), ampak v veliki meri za spodbujanje zavesti, da bi se tudi pri nas doma v sodobno, sočasno umetnost začelo vlagati. »Ne« domačijskosti, »ja« domačemu in podpora lokalnemu.

Vsa razstavljena dela so naprodaj, ceno so določili umetniki sami.

Razstava je bila med septembrom in decembrom 2020 na ogled v pasaži Nebotičnika v Ljubljani (obeležila je 25. obletnico zasebne Galerije Anonimus, ki je v Ljubljani delovala med 1995 in 1998). V letu 2021 naj bi gostovala v prostorih UGM Studia, a smo jo zaradi vsem znanih okoliščin preselili na splet – in poslali v svet! Povezavo do spletne razstave najdete tukaj.

produkcija: Jaka Prijatelj (Carniola Antiqua), Leon Pogelšek (Galerija Kos), UGM | Umetnostna galerija Maribor
grafično oblikovanje: Lea Topolovec
oblikovanje spletne strani: Maja Komel
fotografije: Jaka Babnik