Preskoči na vsebino

EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje / Pismo za prihodnost
Nekdanja tovarna MTT
Maribor / Melje
21. maj−18. julij 2021

umetnice in umetniki: Allora & Calzadilla, Lucien Anderson, Manca Bajec, Maxime Berthou & Mark Požlep, James Bridle & Navine G. Khan-Dossos, Kara Chin, Jasmina Cibic, Marcus Coates, William Cobbing, Vadim Fiškin, Laura Harrington, Stane Jagodič, Mikhail Karikis, Janja Kosi, Harley Kuyck-Cohen, Polonca Lovšin, Yoko Ono, Antonis Pittas, Marjetica Potrč, Nina Slejko Blom & Conny Blom, ScanLAB Projects, Danae Stratou, Emilija Škarnulytė, Marko Tadić, Jimmy Turrell, Chris Watson

umetniški vodja: Alessandro Vincentelli
vodja projekta: Simona Vidmar

Ponovni zagon trienala v letu 2021
Umetnostna galerija Maribor v letu 2021 z osmo izdajo ponovno zaganja Mednarodni trienale umetnost in okolje. EKO trienale (ustanovljen 1980), posvečen sodobni vizualni umetnosti in okolju, bo raziskoval presečišča med aktualnimi družbeno-ekonomskimi izzivi, okoljevarstvenimi politikami in postkolonialno globalizacijo. V sozvočju z naraščajočim zavedanjem, da je stanje okolja odvisno od niza vzajemno povezanih sistemov, vključno z ekološkimi politikami, razvojem tehnologij, s socialnimi praksami, z gospodarstvom itd., trienale povezuje naravne in družbene ekosisteme in briše meje med nasprotji: narava|kultura, individualno|skupno, nacionalno|mednarodno, globalno|lokalno. Prenovljen trienale bo tako odražal in komentiral številne spremembe na globalni in lokalni ravni, ki vplivajo na okolja, v katerih živimo in od katerih smo odvisni.
Preberi kratko zgodovino trienala
Predstavitev umetniškega direktorja Alessandra Vincentellija

Umetniški vodja Alessandro Vincentelli
Umetniški vodja EKO 8 Alessandro Vincentelli, neodvisni kustos iz Velike Britanije, znan kot polemičen in angažiran raziskovalec sodobne umetniške scene, ki je dolga leta sooblikoval razstavno in raziskovalno dejavnost Centra za sodobno umetnost BALTIC v Newcastlu, je osmo, prenovljeno izdajo trienala naslovil Pismo za prihodnost. Naslov izhaja iz spominske plošče, s katero so Islandci obeležili izgubo prvega ledenika: »Okjökull je prvi islandski ledenik, ki je izgubil status ledenika. V prihodnjih 200 letih mu bodo predvidoma sledili vsi naši ledeniki. S spomenikom javno naznanjamo, da se zavedamo, kaj se dogaja in kaj je treba storiti. Samo vi veste, ali smo to tudi uresničili.« Gre za odločen apel. Nekrolog ledeniku nas vrže v prihodnost. Spodbuja nas, da uporabimo domišljijo. Pismo nas nagovarja v negotovi sedanjosti.
Alessandro Vincentelli: »Razstava Pismo za prihodnost kot del trienala EKO 8 je tudi poziv, da začnemo razmišljati izven sedanjosti. Da zberemo dela, ki povezujejo generacije in širijo znanje. Spominska plošča, posvečena izgubi ledenika, nas izstreli v prihodnost in hkrati opominja na skupno preteklost. Sprašujemo se, ali je mogoče, da skupina umetniških glasov, vizij in umetniških del na mestu, kjer je nekoč tisoče delavcev tkalo blago, zdaj med seboj preplete pomembna okoljska vprašanja? Katera opazovanja širše skupnosti prispevajo k temu, da bolje razumemo, kaj nas združuje in kaj povezuje?  
Preberi celotno izjavo umetniškega vodje

EKO 8 razstava, program, akterji
Razstava EKO 8 bo spomladi 2021 v več prostorih nekdanje tovarne MTT predstavila zbrane vizije in predloge več kot 30 mednarodnih in slovenskih umetnic in umetnikov, ki se posvečajo osrednji temi Pisma za prihodnost. V znamenju negotovosti, ki jih ustvarja svetovna pandemija, ter v novi in okrepljeni potrebi po prepoznavanju znamenj in učenju iz zgodovine bo EKO 8 zasnovan kot barometer sprememb. Predstavil bo ekološko ozaveščene filme iz 60-ih let prejšnjega stoletja ter nova umetniška dela, prostorske postavitve in zvočne instalacije, ki ozaveščajo o izumrtju vrst, krhkosti človeškega ekosistema in nujnosti soobstoja. Ponosni smo, da bomo predstavili dela obetavnih mladih ustvarjalk in ustvarjalcev ter uveljevljenih vizualnih umetnic in umetnikov, kot so mdr. Allora & Calzadilla, Lucien Anderson, Manca Bajec, Maxime Berthou & Mark Požlep, James Bridle & Navine G. Khan-Dossos, Kara Chin, Jasmina Cibic, Marcus Coates, William Cobbing, Vadim Fiškin, Laura Harrington, Stane Jagodič, Mikhail Karikis, Janja Kosi, Harley Kuyck-Cohen, Polonca Lovšin, Yoko Ono, Andri Snær Magnason, Katie Paterson, Antonis Pittas, Marjetica Potrč, Mako Sajko, Nina Slejko Blom & Conny Blom, ScanLAB Projects, Ian Soroka, Danae Stratou, Emilija Škarnulytė, Marko Tadić in Chris Watson.

Lokacija − nekdanja tovarna MTT v Melju
EKO trienale s svojim prenovljenim modelom izstopa iz galerijskih prostorov z namenom odkrivanja in reaktiviranja mestnih prostorov, ki izkazujejo kreativni potencial in možnost razvoja. Takšen prostor in prva lokacija prenovljenega trienala je območje nekdanje Hutterjeve tovarne oziroma tovarne MTT v Melju. S 44.000 m2 površine, z odlično lokacijo ob sončnem nabrežju Drave, neposredno bližino središču mesta in s prepoznavno modernistično arhitekturo predstavlja najbolje ohranjeno industrijsko dediščino pri nas. Speči velikan v Melju bo prizorišče trienala EKO 8, prihodnje izdaje pa bodo poiskale nove prostore in potenciale mesta.
Simona Vidmar: »Trienale EKO 8 se bo odvijal v več prostorih te fascinantne tovarne, s programom trienala pa vstopamo tudi v širše območje degradiranega Melja in s kreativnimi dogodki odpiramo razmišljanja o novih možnih vsebinah tega pozabljenega predela mesta.«
Podroben zemljevid lokacije

EKO 8 sodelovanja
Odločilnega pomena za uspeh EKO trienala je v prvi vrsti vpletenost in podpora lokalne skupnosti pri razvoju in prepoznavnosti dogodka. Ponosni smo, da je Mestna občina Maribor EKO trienale podprla kot pomembno kulturno-razvojno aktivnost. Alenka Iskra, podžupanja MOM: »Mestna občina Maribor pozdravlja potezo UGM, da s svojim programom odpira nove prostore v mestu in da EKO 8 vstopa v nekdanjo tovarno MTT. To je namreč simbolno mesto za postindustrijski Maribor, pa tudi območje, ki bo v prihodnosti zahtevalo dodatno pozornost mesta pri njegovem vključevanju v mestno tkivo.«
Velikega pomena za ponovni zagon trienala prav tako predstavljajo partnerstva z mestnimi institucijami, združenji in posameznimi akterji, ki s svojim znanjem, idejami in akcijami sooblikujejo in osmišljajo program EKO 8. Zelo smo veseli, da smo že sklenili povezave z KIBLA2LAB/KID KIBLA/Mreža RUK, s Pokrajinskim arhivom Maribor, Pokrajinskim muzejem Maribor, z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, s Sinagogo Maribor, Potapljaškim klubom Maribor in z mariborsko izpostavo Centra za kreativnost. Program v letu 2021 bomo gradili še s številnimi drugimi akterji ter Maribor povezali v ustvarjalno vozlišče!

EKO 8 / Tim
Smo majhen, a entuziastičen tim redno zaposlenih in zunanjih sodelavcev UGM. Če imate vprašanja, nam lahko pišete na infoping@ugmpong.si ali nas pokličete +386 (02) 2295860.

Razstava & program
BREDA KOLAR SLUGA, direktorica UGM & kreativni nadzor EKO 8, breda.kolar@ugm.si
ALESSANDRO VINCENTELLI, umetniški vodja EKO 8
SIMONA VIDMAR, vodja projekta EKO 8 & vodja programa, simona.vidmar@ugm.si
JURE KIRBIŠ, asistent projekta EKO 8, jure.kirbis@ugm.si
DEJA BEČAJ, asistentka projekta & asistentka za digitalne vsebine deja.becaj@ugm.si
BRIGITA STRNAD, vodja programa za šole in družine, brigita.strnad@ugm.si
URŠA ROTMAN, vodja volunterjev & asistentka projekta, pedagog@ugm.si
URŠKA SABATI, sodelavka pri programu za šole in družine
DON KOREZ, sodelavec pri programu za šole in družine

Komunikacija & marketing
SUZANA JOVIĆ, vodja digitalnih vsebin & medijske komunikacije, suzana.jovicping@ugmpong.si, 030 312 633
DEJA BEČAJ, asistentka za digitalne vsebine, deja.becajping@ugmpong.si
ALEKSANDRA HIRSCHENHAUSER, informiranje obiskovalcev & trgovina, blagajnaping@ugmpong.si

Administracija
TATJANA FRANGEŽ, vodja pisarne & administracija, upravaping@ugmpong.si
SLAVICA JARC, administracija & računovodstvo, slavica.jarcping@ugmpong.si
TATJANA KOSI, finančna direktorica, tatjana.kosiping@ugmpong.si

Tehnična podpora
BORIS RAJH, nadzornik & organizator tehnične službe, boris.rajhping@ugmpong.si
KLEMEN GRAHOR, vodja tehnične službe, tehnikaping@ugmpong.si
MITJA ŽNIDAR, tehnična služba

Osrednji partnerji: Center za kreativnost; Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo    

Partnerji: Woma@rts; Parallel – Evropska platforma za fotografijo; Umetnost in dobro počutje; KIBLA2LAB/KID KIBLA/Mreža RUK; Pokrajinski arhiv Maribor; Muzej narodne osvoboditve Maribor; Muzej sočutja; Potapljaško društvo Maribor; Sinagoga Maribor; Galerija E2RD; Iniciativa mestni zbor; Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta, Oddelek za likovno umetnost; Francoski inštitut v Sloveniji; DOPPS

Podporniki: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; Mestna občina Maribor; Evropska komisija (Evropski sklad za regionalni razvoj, Ustvarjalna Evropa)

Medijski sponzorji: Europlakat; Večer; Radio City

Sponzorji: Dravske elektrarne Maribor; Nova KBM; Energetika Maribor; Lumar; DP Pipan; Radgonske gorice, Nigrad, Aostar