Preskoči na vsebino

Women, (Be)Coming
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
8. marec - 13. april 2019
otvoritev: 8. marec 2019, 19.00
kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga

8. marca, ob mednarodnem dnevu žensk, odpiramo prvo od dveh zaporednih razstav umetniških del, nastalih v umetniških rezidencah, ki so na področjih grafike, stripa & ilustracije ter digitalnih medijev potekale v okviru projekta Wom@rts. Umetnice se se odzvale na prelomno delo Drugi spol Simone de Beauvoir, ki letos praznuje 70-letnico izida. Mednarodna razstava predstavlja skupno 32 avtoric iz več kot 10 držav in bo najprej na ogled v UGM Studiu, pozneje pa potuje še v razstavišča partnerjev projekta v Vilno (Litva), Santiago de Compostela (Španija), Grand Angoulême (Francija), na Reko (Hrvaška), v Avilés (Španija) in Limerick (Irska). Drugi sklop del bomo predstavili 26. aprila.

Umetnice v svojih delih prepletajo različne medijske, kulturne in generacijske izkušnje, ob katerih se sprašujejo o »naravi« ženske, njeni družbeni umestitvi, o lastni zgodovini in korakih v prihodnost.

Z otvoritvijo razstave se pridružujemo simpoziju Beauvoir med filozofijo, zgodovino in pisanjem sebstva, ki ga organizirajo Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, festival Mesto žensk in zagrebški Inštitut za družbena raziskovanja. Slavnostna govornica na otvoritvi bo Eva D. Bahovec, filozofinja in ambasadorka projekta Wom@rts. 


V prvem delu razstave, 8. marca se predstavljajo umetnice s področja digitalnih medijev:
Ana Pečar (Slovenija), María Castellanos (Španija), Cristina Busto Alvarez (Španija), Marija Stonytė (Litva), Hanne Larsen (Norveška), Stéphanie Cadoret (Francija);

s področja grafike:
Haya Blanco (Španija), Fernanda Álvarez Jimenez (Španija), Aoiffe Barret (Irska), Neringa Žukauskaitė (Litva) in Audrey Potrat (Francija);

ter s področja stripa in ilustracije:
Samira Kentrić (Slovenija), Korina Hunjak (Hrvaška), Merieme Mesfioui (Francija), Nanu González (Španija), Fionnualla Doran (Irska).
Več o posameznih umetnicah tukaj.

Spremljevalni program:
Zabava ob mednarodnem dnevu žensk
Wetrinsky, Vetrinjska 30
petek, 8. marec 2019, 20.00
Pogovori z umetnicami
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
sobota, 9. marec 2019, 11.00 - 13.00

Wom@rts je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.