PREDSTAVLJAMO EKO 8 UMETNIŠKE PROJEKTE

HARLEY KUYCK COHEN / Telesna farma, 2021
mešane tehnike
z dovoljenjem umetnika, delo je nastalo v okviru projekta Umetnost in dobro počutje s podporo programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije, gabion mreže je prijazno podarilo podjetje DP Pipan

Kipar in instalacijski umetnik iz Newcastla Harley Kuyck Cohen je za EKO 8 ustvaril novo instalacijo. Kuyck Cohen se ob uporabi različnih materialov, kot so mavec, glina in drugi najdeni predmeti, ukvarja z ustvarjanjem visceralnih kiparskih del. Delo z naslovom Telesna farma je predstavljeno v dveh kovinskih gabion kletkah v prostoru, obloženem s ploščicami.

Namen umetniškega dela je poustvariti vzdušje telesne farme, zemljišča, ki se v raziskovalne namene uporablja za forenzično spremljanje razkroja človeškega telesa zaradi izpostavljenosti naravnim elementom. To je zgodba o telesnih ostankih in smrtnosti.

Sekundarna tema je umetnikovo zanimanje za glineno posodo z napisom »You & i are Earth, 1661« [Ti & jaz sva Zemlja, 1661]. Gre za krožnik v zbirki Muzeja Londona, ki je bil izdelan v času bubonske kuge. Umetnik se spominja, da je krožnik videl že pred leti. Vrnil se je k njegovi temi ter razmišljal o dogodkih iz leta 2020, o propadu planeta in uničenju vrst ter o pojmovanju časa in smrtnosti.

Pri raziskovanju za tokratno delo je umetnik naletel na zgodbo o katastrofalnih požarih, ki so mesto Maribor uničili v srednjem veku, pri čemer ugotavlja, da je bilo požarov vsaj šest, zadnji večji leta 1700, in da se je mesto večkrat obnovilo in ponovno zaživelo. V kletkah si je mogoče ogledati obnovljene predmete, ki se zdijo, kot da so v časovni kapsuli.

Drugi del instalacije, obdelavo in analizo človeških teles, ki se razkrajajo in vračajo v zemljo, preveva mračnejša zgodba. Umetnikove skulpture pogosto združujejo komaj združljive materiale in so videti kot forenzične preiskave ali muzejski prikaz starodavne zgodovine.