PREDSTAVLJAMO EKO 8 UMETNIŠKE PROJEKTE

JAMES  BRIDLE & NAVINE G. KHAN-DOSSOS / Himna Malandrini, 2019
zvočno umetniško delo (terenski posnetki klicev med ljudmi in živalmi v vasi Viggianello), 22 min
z dovoljenjem umetnikov

Kako se pogovarjamo z ne-ljudmi? Kako se jim predstavimo, jim priznavamo njihov obstoj, jim poveljujemo in se jim zahvaljujemo za njihovo služenje in žrtvovanje? Eden od odgovorov se skriva v klicih kmetov in pastirjev, ki gojijo živali, se jim dobrikajo, skrbijo zanje, živijo z njimi in so od njih odvisni, saj nam vsem zagotavljajo hrano, preživetje, turistične spektakle in obredne vloge.

V zvočnem zapisu k razstavi, posneti v vasi Viggianello v jugozahodni Bazilikati in njeni okolici, slišimo glasove Francesca "Capa" Caputa, Marie Francesce Gallicchio, Mattea Francesca Caputa, Carla De Tommasa, Luigija De Tommasa, Giovannija Forteja, Marie Oliveto, Rosine Corraro ter različnih volov, konjev, ovac, koz, psov, prašičev in drugih prebivalcev občine Viggianello.

Umetniško delo je ustvarjeno kot zvočna podlaga razstave in bo predstavljeno na več lokacijah, tako v tovarni MTT kot v avli in na stopnišču Umetnostne galerije Maribor.

Delo je posnel in uredil James Bridle za razstavo Il Paese di Cuccagna, ki sta jo soustvarila James Bridle in Navine G. Khan-Dossos za projekt I-DEA Evropske prestolnice kulture Matera 2019.

Navine G. Khan-Dossos (Velika Britanija) je vizualna umetnica, ki deluje med Londonom in Atenami. Zanimajo jo orientalizem v digitalni sferi, geometrija kot informacija in dekoracija, kalibracija podob in anikonizem v sodobni kulturi. James Bridle (Velika Britanija) je pisatelj, umetnik, novinar in tehnolog. Njuna dela so nastala po naročilu galerij in ustanov, razstavljena so po vsem svetu in na spletu. Njuno pisanje o literaturi, kulturi in omrežjih je bilo objavljeno v revijah in časopisih, kot so Wired, The Atlantic, New Statesman, The Guardian in The Observer. Bridlova knjiga New Dark Age [Novi temni vek] o tehnologiji, znanju in koncu prihodnosti je leta 2018 izšla pri založbi Verso (VB in ZDA).