PREDSTAVLJAMO EKO 8 UMETNIŠKE PROJEKTE

LUCIEN ANDERSON / Milijon nabrkljanih rešitev, 2021
instalacija, mešane tehnike
z dovoljenjem umetnika, delo je nastalo v okviru projekta Umetnost in dobro počutje s podporo programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije

Umetnik, kipar in instalacijski umetnik Lucien Anderson je kiparski asemblaž za EKO 8 strukturiral kot serijo večplastnih okolij in potencialnih habitatov, ki so zloženi drug na drugega. Andersonova prejšnja dela vključujejo strukture, primerne za uporabo, naseljiva okolja in pomanjšane makete, ki nakazujejo namen. Njegovim delom, ki jih v različnih merilih izdeluje s prvotnimi gradbenimi metodami in materiali, sta lastni estetika v smislu 'naredi sam' in zadovoljiva ekonomičnost. Andersona zanimajo fenomeni brkljaštva, amaterizma, "biti dovolj dober" v neki stvari, ne da bi jo moral zares obvladati. Ti so povezani z vsakdanjo vzdržljivostjo, iznajdljivostjo in samozadostnostjo ter s preprostim, lokalnim ali individualnim reševanjem problemov.

Zgodnja zasnova trenutnega dela za območje tovarne je bila prostorsko specifična postavitev sodobnih strojev, ki so jih popolnoma ustavile rastline, prepletene z viticami trte. Pri tem Anderson raziskuje orerije, mehanske modele orbit, ki prikazujejo kozmos, vrtenje Zemlje okoli Sonca, Lune in drugih planetov.

Rezultati prejšnjih projektov so bila vozila za pobeg, strukture za preživetje in znanstvene instalacije negotove avtentičnosti. Ta čas s kombinacijo osnovnih materialov in vsakdanjih najdenih predmetov razvija uporabne strukture, s pomočjo katerih preučuje temeljne potrebe ter pojme vsakdanjosti in mobilnosti. Za tokratno delo je Anderson ustvaril neurejeno postavitev, ki se kaže kot tridimenzionalni Vennov diagram prekrivajočih se delov, za katere se zdi, da imajo skupen namen. Plasti konstrukcije se gibljejo med zloženimi fasadami in skritimi mehanizmi vrtenja. V zvezi s tem si je Anderson ogledoval muzejske diorame in razstave ter modele trajnostnega razvoja izven omrežja, ograjene umetne praproti, silikonske dinozavre in vrsto poslikanih ozadij. Gre za postavitev, ki je ohlapno diagramska in bi jo lahko prepoznali tudi kot učni pripomoček ali hibridni merilni inštrument.

Lucien Anderson (r. 1992) živi in dela v Newcastlu v Združenem kraljestvu, kjer se je izobraževal na Univerzi v Newcastlu, smer likovna umetnost. Njegove razstave in dela po naročilu lahko vidimo v ustanovi Allenheads Contemporary Arts in parku Cheesburn Sculpture Projects.