EKO 8 / Oblikovalka celostne podobe

Predstavljamo Rafaelo Dražić, grafično oblikovalko iz Splita in avtorico celostne grafične podobe EKO 8. »Rafaela je neustavljiva, študiozna, polna idej in odlična komunikatorka. Na Rafaelo nas je opozoril umetniški direktor trienala EKO 8, Alessandro Vincentelli, ki je z dizajnerko sodeloval na projektih v BALTIC centru za sodobno umetnost v Newcastlu. Mi smo poznali Rafaelino delo predvsem v okviru njenega sodelovanja s slovensko umetnico Jasmino Cibic in bili izredno navdušeni. Tekom dela na projektu smo obojestransko ugotovili, da gre za organsko povezavo in da se odlično dopolnjujemo.«
— Simona Vidmar, vodja projekta EKO 8

Grafična podoba trienala EKO 8 gradi na arhivskem materialu in sodobnih podobah, na retro estetiki in aktualni formi komunikacije. Sporočamo, da smo zavezani izkušnjam preteklosti in se usmerjamo naprej, v prihodnost!

Rafaela Dražić je večkrat nagrajena oblikovalka vizualnih komunikacij, ki grafično oblikovanje uporablja kot orodje za ustvarjanje in širjenje vsebin kulturnih institucij in nevladnih organizacij, pri tem pa dela tudi na lastnih projektih. Doktorirala je na Univerzi za likovno umetnost v Varšavi, kjer je tudi poučevala (2009–2012) in diplomirala na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij Univerze v Splitu (2007–2009). Svoje projekte je mdr. predstavljala na razstavah na: Akademiji Jan van Eyck, Nizozemska; KW, Berlin; Center za vizualno introspekcijo, Bukarešta; Hamburger Bahnhof, Berlin; Galerija Foksal, Varšava; In Between Gallery, London idr. Mdr. je delala/sodelovala z referenčnimi naročniki, kot so: Gallery Storefront, New York; Galerija Calvert 22, London; Muzej moderne umetnosti, Varšava; Muzej sodobne umetnosti, Zagreb; Camera Austria, Gradec; Beneški arhitekturni bienale; Nottingham Contemporary Museum; Onomatopee, Eindhoven in mnogi drugi.

Kratka vprašanja & hitri odgovori z Rafaelo Dražić:

Kako pričenjaš nov projekt?
S temeljito analizo.

Kaj je za tebe najpomembnejše pri naročniku?
Da je to, kar želi vizualno komunicirati, zanimivo tudi meni. Nikoli nisem sprejela projekta, ki mi po senzibilnosti ni bil blizu in v katerega nisem verjela.

Kje najdeš inspiracijo za svoje delo?
Tam, kamor me odnese tèma. 

Kaj bi bil tvoj sanjski projekt oz. kdo bi bil tvoj sanjski naročnik?
Kot študentka oblikovanja sem sanjala, da bom delala izključno na področju kulture. In iz današnje pozicije lahko rečem, da živim svoje sanje. To, kar mi manjka, je čas za lastne projekte.

Kako izgleda tvoj delovni dan?
Približno tako kot album cover Metalice "Ride the Lightning".

Kaj ti zvečer ne pusti spati?
Moja hči.

Umetnik/film/knjiga, ki te je najbolj navdušila v zadnjem času?
Jacques Tati, "Playtime" je film ki me vedno na novo inspirira. Knjiga v zadnjem času pa "Morski psi" Jensa Bjørneboea.