Spet v MTT!
četrtki, 17. in 24 junij ter 8. in 15. julij, vsakič med 17.00 in 19.00
nekdanja tovarna MTT, dostop z Meljske ceste proti Ulici heroja Šaranoviča 36 + 100 m naprej skozi vrata v tovarno

vodita: Marjan Matjašič, muzejski svetovalec in kustos za industrijsko dediščino iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor in Urša Rotman, zunanja strokovna sodelavka UGM

Ste delali v tovarni MTT? Vabljeni na druženje med seboj, z nami in z drugimi!

V prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne v Melju v juniju in juliju vabimo vse nekdanje zaposlene na druženje, pogovore ter obujanje zgodb o MTT. Vsi, ki ste nekoč delali v tem velikanu tekstilne industrije, ste vabljeni, da med seboj ter z drugimi obiskovalci druženj v neformalnem vzdušju ob piškotih in kavi ali čaju delite svoje zgodbe in spomine na delo in življenje v času MTT. V želji, da vaše spomine ohranimo in zabeležimo kot del večne dediščine mesta, vas bo vsakič z novo temo gostil Marjan Matjašič, muzejski svetovalec in kustos za industrijsko dediščino iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. V okviru druženja bomo na razstavi Pismo za prihodnost vsakič spoznali tudi po eno umetnino, ki je nastala kot odziv na zapuščino tovarne.

Termini in teme:

četrtek, 17. junij 2021, 17.00-19.00: Srečanje z velikanom MTT – vodstvo po tovarni in zbiranje vtisov
Sprehodili se bomo po poti tisočerih, ki so nekoč oblikovali, barvali, tiskali, krojili, belili, prodajali in izvažali MTT-jevo blago po vsem svetu. Tekstilni velikan je najbolj krojil prav usodo mesta in ljudi, ki so delali in živeli z njim. Vabimo vas, da si vzamete čas, nas obiščete in skupaj z nami ponovno vstopite v tovarno ter se srečate s svojimi spomini. Prisluhnili bomo in slišano za večno predali dediščini ter umetnosti. V pismu za prihodnost je prostor tudi za vaše vtise in spomine.

četrtek, 24. junij 2021, 17.00-19.00: Moja zgodba – moj MTT
Zbiranje zgodb in spominov je vitalni del nesnovne dediščine, ki ji s pozabo sledi tudi izumrtje dela kolektivne zavesti. Zato je ohranjanje spomina ključen element ohranjanja in varovanja dediščine ter vsega tistega, kar je bilo in je del nas. Nekdanji zaposleni in zaposlene iz pretežno ženskega kolektiva, ste s spomini, ki jih hranite, pomemben vir znanja in informacij. Ne glede na položaj v tovarni nekoč, so danes vaši spomini za mesto neprecenljivi. Slišali bi radi vašo zgodbo o delu v MTT.

četrtek, 8. julij 2021, 17.00-19.00: Tukaj na tem mestu - delovno mesto, spomin, začetki in konci
Osebni pripetljaji, spomini, prijateljstva, zveze, naveze, poznanstva in kak trenutek sreče ali nesreče se ne pozabijo kar tako. Za zaposlene v tovarni se je gotovo kje našel kak prostor, ki je bil tako ali drugače poseben. Prisluhnili bomo vašim trenutkom o delu v tovarni in skušali poiskati kak poseben prostor ali mesto, ki se vam je vtisnilo v spomin. Kdor išče, ta najde. Če ne v tovarni, pa v spominu. Vaše srečanje s spominom »na tem mestu« bi radi ovekovečili.

četrtek, 15. julij 2021, 17.00-19.00: MTT po MTT – kako je MTT zaznamoval mesto in družbo
Od industrijske prestolnice Jugoslavije je ostal le spomin. Spomin na neke druge čase, ki so jemali in dajli. Za nekatere premalo, za nekatere preveč. MTT je vplival tudi na privatno življenje. Od počitnic, letovanj, športnih aktivnosti, običajev, praznovanj ali skupnih doživetij tudi zunaj tovarne. Skupaj z vami bomo obudili spomin na družbeno življenje ob delu tovarni.

Druženja organiziramo v okviru trienala EKO 8, ki se med 21. majem in 18. julijem odvija v prostorih nekdanje MTT. Srečanja so nastala v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor. Udeležba je mogoča v skladu s PCT protokolom in je za bivše zaposlene v MTT in njihove najbližje brezplačna.