E2RD / SoFTI, 2021
umetna korala, instalacija

Z idejo umetne korale se avtorica ukvarja že od leta 2018, ko je oblikovala koralo iz akrilnega stekla. Od leta 2020  se oblikovalka ukvarja z raziskovanjem trajnostnih materialov in z razvojem umetne korale, ki jo bo prvič predstavila na EKO 8.

SoFTI je umetna korala, izdelana s tehnologijo 3D tiska iz trajnostno naravnanega materiala.
Raziskovanje in računalniško oblikovanje umetne korale je fascinacija nad kreativnim pristopom znanstvenikov, ki s tehnologijo 3D tiska in z umetnim razmnoževanjem uspešno oživljajo ekosisteme koralnih grebenov.

SoFTI je projekt v razvoju in predstavlja sožitje računalniškega oblikovanja mehkih in zaobljenih oblik s čutnostjo zaznavanja in ohranjanja narave. Rezultat prve faze je trajnostni izdelek - nakit ali majhna skulptura iz porcelana, ki ne obremenjuje okolja in ponuja alternativo pravim ali plastičnim koralam. Vodilo za dizajn so zdrava, sočna mikro usta koral, obkrožena s pikajočimi ožigalkami. Usta, polna barv, življenja. Varen dom pred plenilci.

Na EKO 8 bo predstavljen bel skelet korale, ki ponazarja eksistencialno grožnjo, mrtev ostanek koralnega tkiva. SoFTI, umetna 3D korala, z odsotnostjo barv odraža vpliv podnebnih sprememb na zlovešče beljenje koral.

Bojana Kovačič Zemljič (1975), članica Društva oblikovalcev Slovenije, je oblikovalka avtorskega nakita blagovne znamke E2RD, katere ključna koda je originalnost in boemsko-eleganta drža. Pri svojem delu obožuje kreativne eksperimente in uporniško delovanje zunaj modnega in trendovskega koledarja – ne ustvarja sezonskih kolekcij, temveč zagovarja počasno in ekološko osveščeno modo, podčrtano z osebnim slogom.