Mušičeva mariborska leta / vodstvo
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 9. oktober 2021, 11.00

vodi: Breda Ilich Klančnik, umetnostna zgodovinarka, poznavalka Mušičevega opusa in nekdanja kustosinja v Umetnostni galeriji Maribor

V soboto, 9. oktobra, ob 11.00 se pridružite umetnostni zgodovinarki, odlični poznavalki Mušičevega opusa Bredi Ilich Klančnik, ki nas bo popeljala po razstavi Zoran Mušič in Maribor, na kateri predstavljamo slikarjevo zgodnje ustvarjalno obdobje, povezano z našim mestom.

Breda Ilich Klančnik pravi. »Mušičeva aktualna razstava v Umetnostni galeriji Maribor znova oživlja začetke slikarjeve ustvarjalne poti, ki nas vodijo v trideseta leta minulega stoletja. Ustavili se bomo na živahni mariborski promenadi po Aleksandrovi cesti (danes Partizanska cesta) in korak usmerili od tod do železniške postaje. Obe prizorišči sta postali za absolventa zagrebške umetnostne akademije malone obsesija. Kdo je bil visokorasli markantni mladenič z brčicami in obveznim klobukom ter s sliko pod pazduho, kakršnega je leta 1940 v prijazni karikaturi predstavil Migio (Remigij Bratož)? S kom se je mladi slikar družil, kdo so bili njegovi naročniki portretov, kupci priljubljenih tihožitij za okras meščanskih salonov? Ste vedeli, da je Mušič kot dijak 1. letnika državnega moškega učiteljišča v Mariboru stanoval pri strokovnem učitelju Franu Ferjančiču na Strossmayerjevi 13 in da so bili med njegovimi sošolci Ivan Petrovič, Radovan Gobec in Zoran Hudales?» 

Na ta in še mnoga druga vprašanja bomo poskušali najti odgovor na sobotni matineji v Umetnostni galeriji Maribor. Več o razstavi tukaj.

Udeležba je mogoča v skladu s PCT protokoli. Vodstvo je vključeno v ceno vstopnice.

Vabljeni!