Zmenek z Jurčičem
petek, 26. november 2021
Online pogovor

spomenik predstavlja: Simona Vidmar, kustosinja UGM
gostja: Metka Zupanič, kiparka

Obveščamo vas, da zaradi trenutnih ukrepov in priporočil NIJZ, načrtovani sobotni dogodek "Zmenek z Jurčičem" odpade. Namesto tega jutri vabljeni k ogledu spletnega pogovora o Jurčičevem kipu s kustosinjo UGM Simono Vidmar in kiparko Metko Zupanič  na naših družbenih omrežjih.

Ob praznovanju »Jurčičevega leta«, s katerim letos obeležujemo 140-letnico pisateljeve smrti, v UGM postavljamo pod drobnogled Spomenik Josipa Jurčiča in to (skoraj) natanko na dan, ko so pred 64 leti spomenik otvorili. Mariborčane vabimo na spletni pogovor z Jurčičem ob družbi s kustosinjo UGM Simono Vidmar in gostjo Metko Zupanič, kiparko in mdr. soavtorico nedavno odkritega Spomenika braniteljem Ljubljane. Sprašujemo se: zakaj ima Josip Jurčič edini pravi spomenik prav v Mariboru, kdo je skoraj neznani avtor tega priljubljenega mariborskega spomenika ter zakaj je Jurčič pogosta tarča »kreativnih preoblek«?

Kipar Alojzij Kogovšek je za Jurčičev spomenik izvorno predlagal upodobitev avtorjevega Desetega brata, junaka prvega slovenskega romana, komplicirane in tragične romaneskne osebe. Takšen predlog je poslal na javni natečaj Mariborskega ljudskega odbora leta 1953 in zmagal (žal se osnutek ni ohranil oz. naj bi ga kasneje ukradli). Natečaj so razveljavili, ker izbran predlog »ni odgovarjal željam Mariborčanov«, kot so poročali v takratnem Večeru. Na ponovni poziv je Kogovšek poslal osnutek za celopostavni kip pisatelja, kot je zahteval razpis ter zmagal še enkrat. Spomenik Josipu Jurčiču je danes eden najboljših javnih spomenikov v mestu, pa tudi eden vidnejših spomenikov znanim osebnostim v Sloveniji. Je odlično kiparsko delo, dinamično in moderno v obdelavi površine in gesti ter skladno pozicionirano med mariborskim gradom in trgom pred Prvo gimnazijo.

»Jurčičev spomenik je bil v Mariboru nekoč znan kot točka za zmenke gimnazijcev, kasneje točka odhodov številnih avtobusnih skupin. Danes ga omenjamo predvsem, ko se kdo nanj bolj ali manj predrzno »spravi«. Spomenik Josipa Jurčiča je prijeten sopotnik, ki z nami hodi po mestu, je ne-avtoritativen ter komemorira intelekt in angažiranost izjemne osebnosti. Čeprav ni čisto jasno, zakaj ga imamo prav mi, Mariborčani, je to eden redkih spomenikov, v katerega se v Mariboru lahko zaljubiš!« (Simona Vidmar)

Preberite več o Jurčičevem spomeniku

Zmenek z Jurčičem je del programa ob Jurčičevem letu, v katerem sodelujemo skupaj z Zavodom Razvoj MB, Mariborsko knjižnico, MKC, UKM in Radiom Maribor.

PROGRAM

15. 11. 2021, 12.00, UKM
Tiskovna konferenca s predstavitvijo programa Jurčič v Mariboru ob udeležbi pokrovitelja dogodkov (MOM)

15. 11. – 31. 12. 2021, UKM
Vizualna predstavitev – Življenjska zgodba Josipa Jurčiča (UKM Maribor: Nina Lončar)

22. 11. - 12. 12. 2021, Maistrov trg
Razstava Jurčič v Mariboru posvečeno Josipu Jurčiču (Mariborska knjižnica: Zdenka Gaiser; MKC Črka)

27, 11. 2021, 11.00, pred Jurčičevim spomenikom ob Mariborskem gradu
Zmenek z Jurčičem (UGM: Simona Vidmar, kustosinja UGM; Metka Zupanič, kiparka)

30. 11. 2021, 9.00, Kulturni dom Kamnica
Predstava Kozlovska sodba za učence OŠ Kamnica (RAZVOJ Maribor, Lutkovno paragledališče Zvitorepec)

30. 11. 2021, 18.00, Vetrinjski dvor
Rotovški bralni klub: Josip Jurčič – Deseti brat (Mariborska knjižnica: Jasna Mlakar)

3. 12. 2021, 10.00, I. gimnazija Maribor
Peformans Tipkajmo z Jurčičem za dijake I. gimnazije (MKC Črka: Miša Gams)

3. 12. 2021, 12.00, GT22
Peformans Tipkajmo z Jurčičem za zaposlene Zavoda Razvoj Maribor (MKC Črka: Miša Gams)

3. 12. 2021, ob 17.00, Radio Maribor
Predstava Kozlovska sodba (RAZVOJ Maribor, Lutkovno paragledališče Zvitorepec, Radio Maribor)

3. 12. 2021, 18.00, Radio Maribor
Strokovni dogodek Okrogla miza na temo Josip Jurčič, pisatelj, pesnik, časnikar (Radio Maribor, sodelujoči: Polona Račič, Stane Kocutar, Tone Partljič, Cveto Uršič, Zoran Petrovič)

6. 12. 2021, Radio Maribor
Radijska oddaja Tipkajmo z Jurčičem – predstavitev avtorskih besedil, ki so nastali na performansu Tipkajmo z Jurčičem (Radio Maribor)

Vabljeni!