Wom@rts zaključni dogodek v UGM
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
sreda, 22. december 2021, 11.00-15.00

Mednarodni projekt Wom@rts je navkljub številnim političnim in družbenim izzivom po štiriletnem popotovanju uspešno pristal na zaključni črti. Na svoji poti je sledil ideji enakopravne reprezentacije žensk na področju umetnosti, kulture in kreativnih industrij. Projekt je vodilo 10 partnerjev iz 8 različnih držav, med katerimi so ob UGM še druge uveljavljene institucije s področja umetnosti in kulture: Auditorio de Galicia, Santiago de Compostela, Španija; Akademija primijenjenih umjetnosti, Reka, Hrvaška; Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir, Pariz, Francija; Communauté d'Agglomération du Grand Angoulême, Angoulême Cedex, Francija; Fundación Municipal de Cultura, Avilés, Španija; Hay Festival of Literature and the Arts Ltd., Hay-on-Wye, Velika Britanija; Limerick Institute of Technology – Limerick School of Arts & Design, Limerick, Irska; Vilniaus rotušė, Vilna, Litva in WIFT Finland, Helsinki, Finska.

Projekt Wom@rts je v obliki interdisciplinarne iniciative razvil in izvedel širok nabor aktivnosti in znanj, od raziskav do promocije; od profesionalnih izobraževanj do izmenjave umetniških del. Med najbolj vidnimi dosežki projekta pa so:
•    Mobilnost: več kot 100 priznanih umetnic in intelektualk ter njihovih kolegic na začetku kariere se je povezovalo v okviru umetniških rezidenc, na dogodkih in festivalih
•    Profesionalno usposabljanje je za več kot 600 umetnic potekalo s pomočjo raznolikih programov izobraževanja, mentorskih dejavnosti, delavnic in mojstrskih tečajev.
•    Vzpostavljena spletna platforma bo povezovala umetnice z namenom vidljivosti in promocije njihovega dela.
•    Multidisciplinarna potujoča razstava, ki je ob 70. obletnici izdaje knjige Drugi spol filozofinje Simone de Beauvoir izpostavila aktualna vprašanja enakopravnosti žensk in ustvarjalnosti, je gostovala po 10 različnih prizoriščih v partnerskih državah na Hrvaškem, v Franciji, na Irskem, v Litvi, Sloveniji in Španiji.
•    Poročilo o položaju žensk v različnih podsektorjih kreativnih industrij v državah EU, ki smo ga partnerji objavili junija 2021, je pokazalo stanje, ki ga je za dosego enakopravnosti, potrebno spremeniti.

UGM se je ideji projekta pridružila z vrsto aktivnostmi. Z razpisi je izbrala 3 slovenske umetnice, ki so gostovale na različnih umetniških rezidencah: na rezidenci grafičnega medija v Limericku (Irska) je sodelovala umetnica in oblikovalka Mina Fina; na rezidenci digitalnih medijev v Avilésu (Španija) vizualna umetnica Ana Pečar ter na rezidenci stripa in ilustracije v centru stripovskega življenja Grand Angoulême (Francija) umetnica Samira Kentrić. Zelo odmevna je bila potujoča razstava, ki jo je zasnovala in prva gostila UGM, nato pa je med leti 2019 in 2021 krožila po Evropi. Izjemno uspešno je bilo tudi usposabljanje Ženske prihajajo, (ime smo povzeli po prvi slovenski feministični skulpturi Dube Sambolec), ki je ponudilo znanja od prezentacije do pravnih pomoči, ki jih v rednem izobraževanju primanjkuje, za uveljavitev na začetni ustvarjalni pa so se izkazala za nujna. S številnimi dogodki v okviru raznolikega prenosa znanja Meet the Masters je UGM organizirala 7 sklopov dogodkov in tako izpostavila 21 ustvarjalk, ki so delile svoje znanje s širšo javnostjo.

Breda Kolar Sluga, direktorica UGM in vodja projekta Wom@rts za UGM ob zaključku projekta dodaja: »Tudi po koncu projekta partnerji vabimo umetnice iz vse Evrope, da postanete del mednarodne platforme, ki omogoča predstavitev vašega dela. S pomočjo preglednega medsektorskega poročila pa lahko vsi podkrepimo svoje poznavanje reprezentacije žensk v umetnosti in kulturi in pomagamo pri uvajanju sprememb in doseganju enakopravnosti«.

V okviru projekta je izšel tudi katalog, ki na 247 predstavlja dela in biografije vseh 32 umetnic, ki so sodelovale na rezidencah in razstavi, ter v slovenski ediciji ponuja besedila kuratorice razstave Brede Kolar Sluga, spremno besedilo filozofinje in ambasadorke projekta ter vrhunske poznavalke opusa Simone de Beauvoir, Eve D. Bahovec ter pesem Alenke Rebula, slovenske pesnice in strokovnjakinje na področju psihologije.

Odgovore Petre Vidali z Bredo Kolar Sluga je avtorica povzela v eseju, ki ga lahko preberete tukaj.

Vsi, ki se boste pridružili praznovanju ob zaključku projekta Wom@rts v UGM in v razstavišču izpolnili kratek in zabaven kviz o ustvarjalkah v EU ter z nami delili svoje izkušnje o pravični zastopanosti spolov na področju umetnosti in kulture, boste za nagrado dobili omenjeni katalog!

Udeležba je brezplačna in mogoča v skladu s PCT protokoli. Program bo potekal v skladu z navodili NIJZ.

Vabljeni na zaključni dogodek našega štiriletnega potovanja!