Wom@rts Meet the Masters: Mateja Bučar
Festivalna dvorana Ljubljana
torek, 30. november 2021, 18.00

Umetnostna galerija Maribor vas v okviru projekta Wom@rts vabi na pogovor s plesalko in koreografinjo Matejo Bučar. V dialogu s kritičarko Mašo Radi Buh bo spregovorila o svoji dolgoletni plesni in koreografski praksi, o navezavi na področje vizualne umetnosti ter o izzivih, s katerimi se je kot ženska srečevala na svoji ustvarjalni pot.

Pogovor bo potekal ob ponovitvi predstave Parquet Ball / Nad parketom, ki bo sledila ob 20.00 uri. V srcu predstave je dobesedna materializacija naslova, torej parketna žoga, ki se v daljinsko vodeni koreografiji po prostoru plesne dvorane giblje v odnosu do dveh plesalk − balerine in plesalke sodobnega plesa. Več tukaj.

Po predstavi bomo petim izbranim obiskovalkam/-cem omogočili, da se s koreografskim delom Mateje Bučar srečajo pobliže in se ji pridružijo pri spoznavanju koreografskih procesov, s katerimi je vzpostavila predstavo Parquet Ball / Nad parketom. Izbrane/-i bodo lahko koreografiranje parketnih krogel preizkusili tudi sami. Zainteresirane vabimo, da prijavo pošljejo na infoping@ugmpong.si.

Mateja Bučar (1957, Novo mesto) je leta 1974 končala baletno šolo v Ljubljani, leta 1978/79 pa zaključila študij klasične in sodobne baletne tehnike na Centre de Danse International Rosella Hightower v Cannesu (Francija). Leta 2015 je doktorirala s področja koreografije na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban / City University London na temo Aesthetic Negativity and Choreographic Practice. Od leta 1980 je bila članica baletnega ansambla v SNG Opera in balet v Ljubljani, kjer je v štiriindvajsetih letih plesala v domala vseh predstavah. Leta 1986 se je pridružila tudi Plesnemu Teatru Ljubljana, ki ga je dve leti prej ustanovila Ksenija Hribar. Plesala je v večini njenih predstav in v vrsti predstav v produkciji PTL, sodelovala z Inštitutom Egon March, kot koreografka in protagonistka pa je delovala v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Leta 1999 je ustanovila DUM − Društvo umetnikov, znotraj katerega umetniško sodeluje z Vadimom Fiškinom. Njena dela in predstave, ki nastajajo od leta 1992, so bile poleg Ljubljane in Slovenije predstavljene na Dunaju, v Salzburgu, Berlinu, Moskvi, Milanu, Firencah, Varšavi, Budimpešti, Zagrebu, na Reki, v Stockholmu, Rotterdamu in še kje. Predstave, ki jih ustvarja, so umeščene na odre, v galerije in mnogokrat tudi v zunanje urbane in mestne prostore. Trenutno poučuje koreografijo na plesni akademiji Alma Mater Europaea. Leta 2005 prejela Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana, leta 2014 Ann Sayers Award v londonskem plesnem centru Laban, leta 2015 pa nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

Pogovor bo potekal v živo, ogledali pa si ga boste lahko tudi v živem spletnem prenosu. Posnetki pa bodo kasneje dostopni na YouTube.

Pogovor poteka pod okriljem evropskega projekta Wom@rts, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Partnerji dogodka: DUM, Maska, Kultivarnica