Preskoči na vsebino

Wom@rts Masterclass predstavlja: RAFAELA DRAŽIĆ
ponedeljek, 6. december 2021, 11.00-13.00
Zoom dogodek, prijava na brezplačni spletni dogodek tukaj
Prenos v živo bo potekal na Facebooku in YouTubu

predava: Rafaela Dražić, oblikovalka vizualnih komunikacijpogovor vodi: Matej Koren, predavatelj vizualnih komunikacij na Univerzi v Mariboru

Rafaela Dražić je večkrat nagrajena oblikovalka vizualnih komunikacij iz Splita. Prepoznana je predvsem po svojem delu za mednarodne kulturne institucije - Gallery Storefront, New York; Galerija Calvert 22, London; Muzej moderne umetnosti, Varšava; Muzej sodobne umetnosti, Zagreb; Camera Austria, Gradec; Beneški arhitekturni bienale; Nottingham Contemporary Museum; Onomatopee, Eindhoven idr. Na »mojstrskem predavanju« oz. Zoom pogovoru, s katerim zaključujemo program mednarodnega projekta Wom@arts, bo predstavila svojo prakso ter odgovarjala na vprašanja o svojem delu.

Rafaela Dražić grafično oblikovanje uporablja kot orodje za ustvarjanje in širjenje vsebin kulturnih institucij in nevladnih organizacij, pri tem pa dela tudi na lastnih projektih. Doktorirala je na Univerzi za likovno umetnost v Varšavi, kjer je tudi poučevala (2009–2012) in diplomirala na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij Univerze v Splitu (2007–2009). Svoje projekte je mdr. predstavljala na razstavah na: Akademiji Jan van Eyck, Nizozemska; KW, Berlin; Center za vizualno introspekcijo, Bukarešta; Hamburger Bahnhof, Berlin; Galerija Foksal, Varšava; In Between Gallery, London idr. Rafaela Dražič je tudi avtorica vizualne podobe Trienala umetnost in okolje EKO 8, ki ga je UGM organizirala poleti 2021 v nekdanji tovarni MTT. Grafična podoba trienala EKO 8 gradi na arhivskem materialu in sodobnih podobah, na retro estetiki in aktualni formi komunikacije.

Pogovor z avtorico bo vodil grafični oblikovalec Matej Koren, predavatelj vizualnih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in art direktor Matej Koren Studia.

Kratka vprašanja & hitri odgovori z Rafaelo Dražić:

Kako pričenjaš nov projekt?
S temeljito analizo.

Kaj je za tebe najpomembnejše pri naročniku?
Da je to, kar želi vizualno komunicirati, zanimivo tudi meni. Nikoli nisem sprejela projekta, ki mi po senzibilnosti ni bil blizu in v katerega nisem verjela.

Kje najdeš inspiracijo za svoje delo?
Tam, kamor me odnese tèma.

Kaj bi bil tvoj sanjski projekt oz. kdo bi bil tvoj sanjski naročnik?
Kot študentka oblikovanja sem sanjala, da bom delala izključno na področju kulture. In iz današnje pozicije lahko rečem, da živim svoje sanje. To, kar mi manjka, je čas za lastne projekte.

Kako izgleda tvoj delovni dan?
Približno tako kot album cover Metalice "Ride the Lightning".

Kaj ti zvečer ne pusti spati?
Moja hči.

Umetnik/film/knjiga, ki te je najbolj navdušila v zadnjem času?
Jacques Tati, "Playtime" je film ki me vedno na novo inspirira. Knjiga v zadnjem času pa "Morski psi" Jensa Bjørneboea.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Pridružite se nam na Zoomu!