Preskoči na vsebino

Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon
Kolektivno zapolnjevanje škrbin na Wikipediji z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti
UGM, Strossmayerjeva 6
23. - 25. maj 2018


Wikipedija je brezplačna spletna enciklopedija, kjer vsebino sooblikujejo njeni uporabniki in uporabnice. Wikipedijo v slovenščini ureja 564 prijavljenih uporabnikov in uporabnic. Na podlagi vzorca tistih, ki so poimenovani z lastnim imenom, lahko sklepamo, da je le okoli 20 % urednikov člankov v slovenščini žensk. Še slabša statistika velja za vsebine v angleščini – po podatkih Fundacije Wikimedia iz leta 2011 je urednic manj kot 10 %. Posledično so vsebine na Wikipediji večinsko »moške« in osebnosti, ki imajo svoje življenje in delo predstavljeno v lastnih Wikipedija člankih, so povečini moški. V Slovenski Wikipediji je razmerje med biografskimi članki o moških in ženskah 91,81 : 8,19, kar jo uvršča na rep lestvice.

Kot ustanova, ki skrbi za popularizacijo in diseminacijo moderne in sodobne umetnosti ter se zavzema za enakopravnost žensk, vas vabimo, da se nam pridružite na tridnevni delavnici Wiki urednice_ki. Na delavnici se bomo naučili, kako na Wikipedijo dodati nove vsebine ter kako urejati obstoječe članke. Nadobudne urednice in urednike bomo spodbudili, da Wiki škrbine zapolnite z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti ter s prevodi člankov iz drugih jezikov. Udeleženke in udeleženci bodo delavnico zapustili opremljeni z novimi orodji za boj zoper patriarhat!

Delavnici se lahko pridruži vsakdo. Udeležba je brezplačna. Udeleženke in udeleženci naj s seboj prinesejo svoj prenosni računalnik. Nekaj računalnikov bo na voljo v kolektivno uporabo. Prijave zbiramo do 20. maja 2018 na naslovu elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si. Za več informacij lahko pokličete na 02 251 04 94.

Program:

maj 2018

Priprava na delavnico. Udeleženke in udeleženci lahko ves maj na naslov elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si pošiljajo predloge o vsebinah, ki bi jih radi dodali na Wikipedijo. V raziskovalnem središču UGM (knjižnica, dokumentacija, arhiv) bomo o vsebinah pripravili podporni material (kataloge, članke, slikovno gradivo), ki bodo novim urednicam in urednikom v pomoč pri pisanju člankov.

sreda, 23. maj 2018, 17.00-19.00
Kratka predstavitev Wikipedije in prikaz urednikovanja z Ano Čigon, umetnico in organizatorko Feminističnega WikiMaratona ter Miranom Hladnikom, literarnim zgodovinarjem in organizatorjem WikiProjekta Ženske teme. Seznanili se bomo z uredniško politiko Wikipedije, z načini dodajanja vsebin in s pravili navajanja virov. Raziskali bomo obstoječe vsebine o slovenskih umetnicah in umetnosti ter pripravili strategijo za prihodnje dni.

četrtek, 24. maj 2018, 13.00-19.00
Uvodu s kratko vadbo joge za izostritev uma in telesno pripravljenost bo sledil šprint Wiki urednikovanja! Za gorivo – obilico prigrizkov in kavo ter čaj brez dna – bo poskrbljeno.

petek, 25. maj 2018, 13.00-19.00
Ponovitev vaje od včeraj. Urednikovanje zaključimo s ponosnim primerjanjem novonastalih člankov na Wikipediji in z mehurčki!

Predlogi vsebin za Wikipedija članke (dopolnitev obstoječih ali novi članki): Vlasta Zorko, Metka Kavčič, Ida Brišnik Remec, Zora Plešnar, Petra Varl, Nataša Berk, Simona Šuc, Natalija Šeruga, Natalija Rojc Črnčec

Z delavnico se pridružujemo pobudi organizacije Art+Feminism, ki se v različnih oblikah odvija po vsem svetu (v zadnjem času v Stockholmu, Linzu in North Bay, Ontario), v Sloveniji pa je večkrat potekala pod imenom Feministični WikiMaraton, prvič v produkciji Multimedijskega centra K6/4 (danes Rampa Lab) novembra 2013. Sličen program v Sloveniji je tudi WikiProjekt Ženske teme.

Delavnica je del projekta Wom@rts, podprtega s strani programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Več: http://bit.ly/Wiki_urednice_ki
VABLJENE IN VABLJENI!