Preskoči na vsebino

Vodstvo po razstavi Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 3. junij 2023, 11.00

vodi: Petra Černe Oven, raziskovalka, poznavalka in promotorka dela Jožeta Brumna

Vabljeni na vodstvo po prvi pregledni in študijsko zasnovani razstavi Brumnovega bogatega ustvarjalnega opusa, ki ga bo imela Petra Černe Oven, raziskovalka, poznavalka in promotorka dela Jožeta Brumna.

Razstava obsega obsega dela od zgodnjih petdesetih let do prve polovice devetdesetih let 20. stoletja. Je rezultat številnih intervjujev s sorodniki in sodobniki Jožeta Brumna, pa tudi z njegovimi študenti in s strokovnjaki, ki so delovali z njim in ob njem. Raziskava je vključevala tako analiziranje njegovih del kot tudi do sedaj objavljenih podatkov in besedil, izjemno pomemben pa je bil dostop do zasebnih arhivov; ti so omogočili rekonstrukcijo določenih procesov nastajanja projektov, ki jih lahko zaradi tega razumemo bolj poglobljeno.

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali '26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967. Ob številnih že videnih in znanih projektih so na razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti. Številne študijske risbe, skicirke, zasnove zgodnjih projektov in natečajna gradiva kažejo Brumnovo izjemno likovno nadarjenost. Slednjo je skozi študij še obogatil z analitično-raziskovalnim razmišljanjem, ki mu je pomagalo, da je v svojo zrelo dobo vstopil kot luciden načrtovalec raznolikih oblikovalskih projektov.

Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.

Razstava je nastala v organizaciji: Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Fundacije Brumen in Društva za kulturno, založniško in producentsko dejavnost, Pekinpah.