Vodstvo po razstavi / Inge Morath – retrospektiva 
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 29. september 2018, 11.00
vodi: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM

Pridružite se direktorici UGM Bredi Kolar Sluga na nekoliko drugačnem sobotnem vodstvu po razstavi Inge Morath. Ob strokovnem in še kakšnem komentarju si boste lahko ogledali več kot 200 fotografij z vsega sveta, serijo portretov in tudi utrinke Maribora v začetku tisočletja.

Inge je Maribor obiskala med svojim zadnjim projektom leta 2001, ko jo je na prošnjo avstrijske televizije sprejel in vodil znani Mariborčan, ki ne želi biti imenovan. Kljub temu bo prisoten na tokratnem vodstvu in delil s someščani svojo izkušnjo s slavno fotografinjo, ki ji je bil za vodnika tako po Mariboru kot v Svečini in na njeni zadnji etapi v Slovenj Gradcu. Črno-belim podobam bo s svojo doživeto pripovedjo vdihnil barve življenja in obiskovalcem približal Inge Morath - velikega človeka.

O razstavi:
Razstava del Inge Morath v Umetnostni galeriji Maribor zajema celoten fotografski opus umetnice. Gre za prvo retrospektivno razstavo v Sloveniji ter v takšnem obsegu v širši regiji. Na ogled bo več kot 200 del, ki predstavljajo njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdesetih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja. 

kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl
avtorske pravice: © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Razstava je nastala v sodelovanju s Fotohof Salzburg in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma. Galerija Photon - Center za sodobno fotografijo je partner projekta.

Udeležba je brezplačna ob plačilu vstopnine v galerijo.
VABLJENI!