VODSTVO po razstavi MUZEJ ROBOTOV s performansom OGNJENA SLIKA Sanele Jahić
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2 & Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 22. oktober 2011, ob 11.00 v RSR     
vodi: Ida Hiršenfelder, publicistka in likovna kritičarka  

Na drugem vodstvu bo po razstavi Muzej robotov vodila Ida Hiršenfelder, publicistka in likovna kritičarka, ki redno spremlja dogajanje tako na slovenski kot tudi na mednarodni medijski umetniški sceni. Je poznavalka umetniške produkcije večine razstavljajočih avtoric in avtorjev. Na vodstvu bo predstavila nekatere vidike umetniških praks razstavljajočih in jih kontekstualizirala v širše mednarodno okolje.

Ida Hiršenfelder (1977) je kritičarka za sodobno umetnost, asistentka video programov in Postaje DIVA (Digitalni video arhiv) pri SCCA, Zavodu za sodobno umetnost – Ljubljana. Redno sodeluje z LJUDMILA – ljubljana digital media lab in Aksioma – Zavodom za sodobno umetnost. Tekste objavlja na Radiu študent in v časopisu Dnevnik. Občasno piše za razstavne kataloge.

Sanela Jahić bo ob vodstvu izvedla performans Ognjena slika / Fire Painting (2010). Gre za interaktivno kibernetično konstrukcijo, ki jo  performerka usmerja s subtilnimi premiki senzorne rokavice. S taktilnim oblikovanjem goreče slike uravnava eksplozivne nivoje v mešanici kerozina. Delo temelji na paradoksu dotikanja taktilnega elementa, ki ga avtorica nadzira, a se mu hkrati ves čas izmika. Ogenj kot najbolj radikalen in nestabilen medij je umetnica nadgradila s popolnoma prosojno, stekleno, na videz »breztelesno« konstrukcijo, ki podpira plinsko napeljavo. Slika, ki nima niti okvira niti roba, postane brezmejna gmota gub, vezanih v neskončno podobo nenehnega nastajanja.

Sanela Jahić (1980) je diplomirala na ALUO v Ljubljani z deloma Skener in Sekalce, ki ju je predstavila na samostojni razstavi v Galeriji P74. Leta 2003 je prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo, grafiko in video produkcijo. V organizaciji Galerije Kapelica se je predstavila na razstavah Arzenal DEPO, Viba Film, Ljubljana (2009) in Device_art 3.010 Croatia_Slovenia_Japan, Tokyo (2010). Leta 2010 je zaključila podiplomski študij na Bauhaus univerzi v Weimarju v Nemčiji.

VSTOP PROST!